Twisty francuskie to jedna z tych imprezowych przekąsek, które lubię robić najbardziej. Możemy przygotować je na słodko, na słono, czy suche jako dodatek do zupy. Oprócz twistów z ciasta francuskiego możemy tworzyć też różne inne kształty, dlatego tak często wykorzystywane jest ono w przygotowaniu przegryzek. Ich przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a możemy wykorzystać wszystko to, co od jakiegoś czasu zalega nam w lodówce. Tym razem jednak, chciałabym zaprezentować Wam twisty nie byle jakie. Dzisiejsze połączenie smaków sprawdziło się na wielu imprezach i spotykało się z niemałym zaskoczeniem. Koniecznie musicie spróbować twistów w tym wydaniu! Spróbujcie również innych przekąsek z ciasta francuskiego:
– szaszłyki i krążki francuskie z białą kiełbasą
– faszerowane papryki w cieście francuskim
– odchudzone i błyskawiczne faworki
– pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego
– ciasto pełne czekolady
– kabanosy w cieście francuskim
– wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego
– parówki/kiełbaski w cieście francuskim
– nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy
Składniki na 18 sztuk:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 200g ricotty
– 50g tartego parmezanu
– lubczyk
– sól
Dodatkowo:
– 1 jajko
– czarny sezam
Ciasto francuskie rozwijamy. Cały arkusz smarujemy ricottą, posypujemy tartym parmezanem, lubczykiem i solą. Ciasto składamy na pół tak, by uzyskać długi prostokąt. Otrzymany prostokąt kroimy na 18 pasków o szerokości 1-2cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy pasek zwijamy dwukrotnie i układamy na blasze. Jajko kłócimy i smarujemy nim każdy z pasków, a następnie posypujemy czarnym sezamem. Pieczemy 12-13 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
Smacznego!
Super smaczna przekąska.