Kto powiedział, że gofry muszą być tylko na słodko? Kto powiedział, że gofry muszą zawierać gluten? Dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się jako śniadanie mistrzów, ale również jako wersja obiadowa. Syci na długo i jest bardzo pożywny. Jeżeli jeszcze nigdy nie mieliście okazji jeść gofrów na wytrawnie to nie ma na co czekać! Koniecznie spróbujcie! Same […]
Wegetariańskie
Zupa krem z pieczonych pomidorów FIT
Przeprowadziłam się na Rodos! Większość z Was zastanawiała się, gdzie się podziewałam… wiele rzeczy działo się w moim życiu, tych dobrych i tych złych. Z tych dobrych – mieszkam w Grecji z moją miłością i kochanym psem, cieszę się słońcem, pysznym jedzeniem i spokojnym życiem. Po trudnym i smutnym dla mnie okresie, w końcu odpoczywam, […]
Bezglutenowa tarta z batatów ze szpinakiem FIT
Witam Was po krótkiej przerwie! Dzisiaj coś specjalnie dla bezglutków lub osób, które po prostu stronią od mąki. Osobiście uwielbiam takie nowoczesne podejście do jedzenia i wszelkie nietuzinkowe pomysły staram się wcielać w życie. Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, więc z wielką przyjemnością dzielę się z Wami tym przepisem. Jestem pewna, że będziecie […]
Modro kapusta – czerwona kapusta do obiadu na ciepło
Modro kapusta… znacie? Lubicie? To typowy, tradycyjny polski dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo stary, a posiadam go od mojej, świętej pamięci babci. Przygotowując to danie zawsze wracam myślami do czasów dzieciństwa i z uśmiechem na twarzy wspominam stare czasy. A Wy? Posiadacie takie smaki, które przywołują Wam piękne wspomnienia? Jeśli tak, podzielcie się nimi […]
Kapusta pieczona w całości FIT
Dzisiaj mam dla Was przepis, który pewnie dla większości z Was będzie czymś nowym. Otóż, gdy pierwszy raz spróbowałam tak przygotowanej kapusty byłam pewna, że nie będzie to coś, co mnie zachwyci. Jednak już po pierwszym kęsie zakochałam się. Jest to świetna alternatywa dla sałatki z młodej kapusty, która możecie podać do każdego obiadu. Koniecznie […]
Gzik – twaróg z rzodkiewką i ogórkiem FIT
Czy znacie gzik? Gzik to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. To nic innego jak twaróg ze śmietaną (lub jogurtem), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (lub innymi ulubionymi dodatkami). Najczęściej podawany jest razem z ziemniakami w mundurkach, co nazywamy gwarowo pyrami z gzikiem. Oprócz dodatku do ziemniaków gzik stanowi świetną „pastę” na śniadaniową […]
Najlepsza obiadowa surówka z pora
Przyznam się bez bicia, że z porem nie lubiliśmy się przez większą część mojego życia. Jednak od jakiegoś czasu uśmiechamy się do siebie szeroko, a surówka z jego użyciem należy do moich ulubionych. Najlepiej sprawdza się do typowego, polskiego, niedzielnego obiadu. Jeżeli nadal nie przepadasz za porem to może właśnie ta surówka sprawi, że się […]
Omlet z pomidorkami, szpinakiem i fetą
Dawno nie wstawiałam żadnego przepisu na śniadanie… więc dziś czas na omlet! Należę do tych osób, które jadają o wiele częściej śniadania na słono niż na słodko. Co więcej… mam stały wzór śniadaniowy – przez lata mogą jeść to samo i nigdy mi si to nie znudzi. Prawdopodobnie taka rutyna jest wynikiem mojego lenistwa, by […]
Wegański makaron z serem Mac&Cheese
Nie wiem, czy pamiętacie, że kiedyś byłam weganką? Mimo, że już nią nie jestem to i tak z przyjemnością wracam do niektórych wegańskich przepisów. Między innymi nadal uwielbiam smak wegańskiego mac&cheese, który prawie wcale nie różni się od oryginalnej wersji. Co więcej, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej tłuszczu i dostarcza o wiele więcej witamin i […]
Domowy ser topiony ze szczypiorkiem
Nie masz pomysłu na śniadanie? Znudziły Ci się szynka, ser, czy standardowe pasty kanapkowe? Dziś mam dla Was coś wspaniałego! Jeżeli lubicie serki topione, ale przeraża Was skład serków, które można dostać w markecie ten przepis jest dla Was. Osobiście nie jestem wielką fanką tych serków, ale tego domowego nie jestem w stanie odmówić. Ja […]