• Pieczywo
  • Żytnie bułki do burgerów z oregano

    Z tego przepisu na bułki korzystam bardzo często, nie tylko podczas przygotowywania domowych burgerów. Jest względnie szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się na poranne pieczenie pieczywa do późnego śniadanka. Bułki wychodzą tak pyszne, że śmiało możecie wykonać je od razu z podwójnej ilości składników 🙂Przy podziale na 7 bułek, jedna to ok. 203kcal, B: […]

  • Placki i naleśniki
  • Naleśniki wegańskie bez jajek z 3 składników

    Wiem, że wielu moich obserwatorów jest na diecie wegańskiej, więc dziś uśmiecham się właśnie do nich. Natomiast wiem też, że czasem u osób będących na diecie standardowej nadchodzi taki dzień, gdy zabraknie w domu jajek. Jest mleko, jest mąka, ale mamy ochotę na naleśniki. Sięgnijmy więc po przepis na wegańskie naleśniki, który jest równie pyszny. […]

  • Ciasta
  • Chałka z mąką żytnią i migdałową kruszonką

    Czy znajdzie się osoba, która nie lubi smaku świeżo upieczonej, ciepłej chałki? Taka ciepła chałeczka posmarowana masełkiem idealnie sprawdza się na niedzielne śniadanie. Wykonana z tego przepisu dość długo zachowuje świeżość i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą do szkoły, czy pracy. Ponadto, użycie płatków migdałowych do kruszonki sprawia, że całość przyjemnie chrupie i […]

  • Pasty na kanapkę
  • Kurkowa pasta śniadaniowa – pasta z kurek

    Jak już dzieliłam się z Wami w poprzednim wpisie – UWIELBIAM kurki! Dlatego dzisiaj mam dla Was kolejny świetny przepis z ich wykorzystaniem. Lubicie kurki, a brak Wam pomysłu na to jak rozpocząć dzień? Koniecznie przygotujcie pastę z kurek i sprawcie, by takie królewskie śniadanie umiliło Wam poranek. Pasta jest błyskawiczna w przygotowaniu, więc polecam […]

  • Śniadanie
  • Omlet francuski z serem i szynką

    Nie wiem jak Wy, ale ja często popadam w śniadaniową rutynę. Kiedy tylko jakieś danie mi zasmakuje to potrafię przyrządzać je każdego poranka przez długi-niedługi okres czasu. Wychodzę z założenia, że nie mam czasu wymyślać sobie śniadań każdego poranka i denerwować się, jeśli coś pójdzie nie tak. Wolę zrobić coś, co wyjdzie i na pewno […]

  • Śniadanie
  • Jajka zapiekane w awokado FIT

    Dzisiejszy przepis to niecodzienna alternatywa dla śniadania z wykorzystaniem jajek. Osobiście jestem zwolenniczką śniadań na słono, więc zazwyczaj rankami na stole pojawiają się właśnie jajka. Uwielbiam jajecznice, jajka na twardo, na miękko, sadzone, ale jajka zapiekane w kokilkach lub w awokado to po prostu śniadanie mistrzów. Kiedy z rana nigdzie się nie spieszę to pozwalam […]

  • Desery
  • Drożdżówki z borówkami à la jagodzianki z erytrolem

    Nie jestem jakąś wielką wielbicielką jagód (za to za borówki dam się pokroić), więc postanowiłam zrobić coś na wzór jagodzianek. Tym sposobem powstały bułeczki drożdżowe – drożdżówki z borówkami w środku. Efekt? Wszystkie 16 bułeczek zniknęło w ciągu dwóch dni! Taki rezultat nie wskazuje na nic innego – ONE SĄ PRZEPYSZNE! Co ciekawe zredukowałam ilość […]

  • Desery
  • Pełnoziarniste placki z ricotty z pieczonym rabarbarem FIT

    Dzisiaj kolejny przepis poświęcony laskom rabarbaru, które powoli znikają z półek. Tym razem jednak w wersji pieczonej, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do placków, naleśników, czy owsianek. Moja dzisiejsza propozycja na placki z pieczonym rabarbarem to idealny pomysł na śniadanie, czy deser, ale również jako posiłek do pracy. Rewelacyjnie smakują na ciepło i na […]

  • Pieczywo
  • Chleb orkiszowy z płatkami owsianymi i ziarnami na drożdżach

    Tak jak Wam obiecałam, regularnie będę dzielić się z Wami moimi przepisami na chleb, który co drugi dzień trafia na mój stół podczas śniadania. Parę lat temu pieczenie chleba wydawało mi się czymś niemożliwym, czymś czego na pewno nie będę robić. Z czasem zaczęłam piec chlebki, lecz tylko od czasu do czasu. Obecnie, kwarantanna poniekąd […]