• Śniadanie
  • Wytrawne gofry bez mąki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

    Kto powiedział, że gofry muszą być tylko na słodko? Kto powiedział, że gofry muszą zawierać gluten? Dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się jako śniadanie mistrzów, ale również jako wersja obiadowa. Syci na długo i jest bardzo pożywny. Jeżeli jeszcze nigdy nie mieliście okazji jeść gofrów na wytrawnie to nie ma na co czekać! Koniecznie spróbujcie! Same […]

  • Pasty na kanapkę
  • Gzik – twaróg z rzodkiewką i ogórkiem FIT

    Czy znacie gzik? Gzik to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. To nic innego jak twaróg ze śmietaną (lub jogurtem), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (lub innymi ulubionymi dodatkami). Najczęściej podawany jest razem z ziemniakami w mundurkach, co nazywamy gwarowo pyrami z gzikiem. Oprócz dodatku do ziemniaków gzik stanowi świetną „pastę” na śniadaniową […]

  • Pasty na kanapkę
  • Domowy ser topiony ze szczypiorkiem

    Nie masz pomysłu na śniadanie? Znudziły Ci się szynka, ser, czy standardowe pasty kanapkowe? Dziś mam dla Was coś wspaniałego! Jeżeli lubicie serki topione, ale przeraża Was skład serków, które można dostać w markecie ten przepis jest dla Was. Osobiście nie jestem wielką fanką tych serków, ale tego domowego nie jestem w stanie odmówić. Ja […]

  • Śniadanie
  • Szakszuka z soczewicą i kozim twarogiem

    Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Tyle się dzieje, że ciężko znaleźć czas na gotowanie, a co dopiero na publikacje przepisów. Mimo wszystko, wpadam dziś do Was z przepisem, który możecie wykorzystać w przygotowaniu śniadania mistrzów, a nawet szybkiego obiadu. Szakszuka jest daniem bardzo szybkim, sycącym i możecie do niej wrzucić wszystko, co znajdziecie w […]

  • Desery
  • Kakaowe gofry proteinowe ze śmietaną z ricotty FIT

    Wakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję proteinową – możecie wykorzystać białko o dowolnym smaku wraz z dodatkiem „śmietany” z ricotty. Przyznam Wam szczerze, że nie ma dnia, żeby u mnie w […]

  • Wegańskie
  • Gofry warzywne z dipem pietruszkowym

    Dziś przepis dla fanów gofrów i placków ziemniaczanych jednocześnie. Czy jedliście wcześniej takie cudo? Jeśli, nie to koniecznie spróbujcie! Gofro-placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i świetnie sprawdzą się na obiad, na przekąskę do szkoły, czy pracy, a nawet jako wytrawne śniadanie. Są bezglutenowe, wegańskie i sycą na dłuuugo. Ponadto, śmiało możecie kombinować z […]

  • Pasty na kanapkę
  • Hummus z natką pietruszki

    Za oknem już jesienna szaruga, temperatury stają się coraz niższe… czas zadbać o siebie i swoje zdrowie! W takim okresie bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego dziś mam dla Was świetny przepis z dużą dawką witaminy C! Hummus świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, jako pasta do warzyw pokrojonych w słupki, jako pasta do wrapów, […]

  • Pieczywo
  • Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi

    Nie ma to jak domowe pieczywo… A jaką ma się frajdę, gdy takie samodzielnie upiecze się w domowych warunkach! Co najbardziej lubię w domowych wypiekach? To, że możemy umieścić w nich wszelkie orzechy i nasiona, które lubimy szczególnie. To, że możemy posłużyć się ulubionymi mąkami w proporcjach, które uważamy za słuszne. Oraz to, że nic […]