• Zupy
  • Chłodnik litewski na bogato z jajkiem sadzonym FIT

    Ufff jak gorąco! Nic tylko korzystać ze słońca! Mnie już pierwsze promyki słońca złapały, co odczuwam w szczególności na barkach i plecach. Nie ukrywam, że lubię to uczucie tak, jakbym „ładowała” swoje naturalne baterie. Z racji tak pięknej, upalnej pogody na obiad nie mogło pojawić się nic innego niż chłodnik. Do niego podałam pyszną hiszpańską […]

  • Bezglutenowe
  • Pulpety z indyka nadziane mozzarellą z sosem marinara i pieczonymi szparagami FIT

    Moja dzisiejsza propozycja to obiadek na wypasie. Obiad porządny, ale niespecjalnie czasochłonny. Ziemniaki Hasselback poznaliście już przy stekach z kalafiora, a grillowane szparagi część z Was poznała na moim Instagramie. A czy znacie pulpeciki nadziane mozzarellą? To ciekawa alternatywa standardowych mięsnych kuleczek, które w środku zawierają małą kulkę z mozzarelli. By nieco odchudzić kaloryczność tego […]

  • Deserki
  • Zapiekany kogel mogel z wanilią i owocami FIT

    Kiedy po przygotowaniu dania z użyciem białek pozostanie Wam spora ilość żółtek to koniecznie musicie użyć ich do tego deseru! Mnie pozostały po przygotowaniu Bezy Pavlova – tortu bezowego z truskawkami, a że w kuchni nie lubię, gdy cokolwiek się marnuje musiałam je wykorzystać. Kogel mogel od dziecka uwielbiam, w wersji z samymi żółtkami, z […]

  • Obiady
  • Steki z kalafiora z pieczonymi ziemniakami Hasselback FIT

    Dzisiaj mam dla Was lekki, zdrowy, wegetariański obiadek. Niby takie nic, a jednak duże coś! Mało kalorii w dużej porcji, czyli tak jak być powinno! Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Postanowiłam w końcu ich spróbować, bo prezentują się przeciekawie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, aczkolwiek […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki

    Kiszonki uwielbiam od zawsze. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Na pierwszy ogień poszły rzodkiewki z przepisu Magazynu Kuchnia i buraki. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym […]

  • Obiady
  • Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie FIT

    Halo, halo! Ziemniakomaniacy! Mam dziś dla Was przepyszny przepis! Może część z Was zrobiła sobie zapasy na długi weekend i zakupiła młode ziemniaki? Jeśli tak, mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis. Niezwykle prosty i niesamowicie smaczny. Bez obierania, bez gotowania, za to w rękawie. Nie znajdziecie w nim żadnego tłuszczu, a jedynie jogurt i przyprawy. […]

  • Tarty na słono
  • Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT

    Dziś mam dla Was dość nietypowy przepis, gdyż założę się, że mała część z Was jadła botwinkę w takim wydaniu. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ sama botwinka nie wymaga czasochłonnej obróbki. Dodatkowo, rewelacyjny i wielokrotnie sprawdzony, bezglutenowy spód gryczany również nie sprawia nikomu trudności. Użyta ricotta, zamiast śmietanki w znaczny sposób obniża kaloryczność tej tarty, […]

  • Mięso i ryby
  • Proste klopsiki wołowe z miętą i cytryną

    Nie wiem jak Wy, ale ja ostatnio zajadam się młodymi ziemniakami. Może nie są na obiad codziennie, ale chociaż raz w tygodniu muszą pojawić się na stole. Tym razem przygotowałam gotowane młode ziemniaki – oczywiście w towarzystwie jogurtu i koperku z przepysznymi klopsikami wołowymi i domowymi ogórkami małosolnymi. Rewelacyjny, pyszny i prosty pomysł na obiad! […]