Zupa krem z pieczonych pomidorów FIT

Przeprowadziłam się na Rodos! Większość z Was zastanawiała się, gdzie się podziewałam… wiele rzeczy działo się w moim życiu, tych dobrych i tych złych. Z tych dobrych – mieszkam w Grecji z moją miłością i kochanym psem, cieszę się słońcem, pysznym jedzeniem i spokojnym życiem. Po trudnym i smutnym dla mnie okresie, w końcu odpoczywam, ładuję baterie i w końcu mogę powiedzieć, że jestem szczęśliwa. Złe, ciemne chmury powoli rozchodzą się, a w moim życiu znów pojawia się słońce. Pamiętajcie, nie ważne jak źle będzie się działo, nie wolno się poddawać. Los daje nam tyle, ile jesteśmy w stanie udźwignąć. Nie jesteście w stanie wyobrazić sobie, ile człowiek jest w stanie znieść. Jesteśmy bardzo silnymi istotami, a mając przy sobie odpowiednie osoby jesteśmy w stanie przenosić góry.
Jak nie raz Wam wspominałam – uwielbiam zupy krem! Możemy w nich przemycić ogromne ilości warzyw, dzięki czemu są niezwykle pożywne. A z odpowiednimi dodatkami mogą stanowić główne danie obiadowe. Zupę pomidorową każdy zna, ale czy znacie zupę krem z pieczonych pomidorów? Upieczenie pomidorów i późniejsze ich zblendowanie sprawia, że zupa nabiera zupełnie innego, przepysznego wymiaru. Koniecznie spróbujcie!

Składniki na 5-6 porcji:
– 2,5kg pomidorów
– 4 marchewki
– 6 ząbków czosnku
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 2 łyżeczki oregano
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– 1/4 łyżeczki chili
– sól, pieprz, oliwa
Dodatkowo: oliwa, podsmażone żytnie grzanki na oliwie, bazylia, świeżo mielony pieprz

Na wyłożoną papierem blachę do pieczenia kładziemy pomidory, czosnek w łupinach, obrane i pokrojone wzdłuż na pół marchewki, całość skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 90 minut przez 160 stopniach. Całość wraz z oliwą i wodą powstałą podczas pieczenia warzyw przekładamy do garnka. Dodajemy ocet, oregano, cukier i blendujemy. Dodajemy tyle wody, by uzyskać ulubioną konsystencję. Zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z żytnimi grzankami, świeżą bazylią, pieprzem i kleksem z oliwy.
Smacznego!

3 Replies to “Zupa krem z pieczonych pomidorów FIT”

  1. Nigdy nie jadłam takiego kremu. Prezentuje się smacznie, na pewno zrobię

  2. Mm bardzo chętnie spróbuję.
    Gratuluję przeprowadzki, wspaniale! 🙂

  3. Lubię bardzo pomidory i taki krem jest super 🙂 ale wolę bardziej rzadszą wersję, ale wiem że to nie jest już taki sam przepis i krem.

Dodaj komentarz