Faszerowane papryki w cieście francuskim


Halloween już jutro, dlatego mam dla Was kolejny przepis! Mam nadzieję, że spodoba się Wam i zdążycie jeszcze go wykorzystać :). Przepis ten świetnie sprawdzi się nie tylko jako przekąska na Halloween’owej imprezie, będzie pyszną przekąską na każdą okazję, a wystarczy pominąć wykonanie oczu. Farsz niby prosty, ale bardzo aromatyczny, co nadaje paprykom zupełnie innego wymiaru. Spróbujcie!

Składniki na 10 papryk:
– 5 podłużnych papryk
– 125g serka śmietankowego
– 125g sera cheddar
– 1 mały pęczek szczypiorku
– 1 dymka
– 1 ząbek czosnku
– 2-3 łyżki mleka
– sól, pieprz
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 1 żółtko
– 1 łyżka majonezu
– ziarna pieprzu czarnego

Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. W misce łączymy serek, starty ser, drobno posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Jeżeli masa będzie zbyt zwarta, dodajemy 2-3 łyżki mleka, jeśli nie – pomijamy ten składnik. Przekrojone papryki wypełniamy przygotowaną masą. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Ciasto francuskie kroimy w cienkie paski za pomocą zwykłego noża lub noża do pizzy. Paskami owijamy papryki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z papryk smarujemy żółtkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-17 minut, aż się lekko przyrumienią. Gdy ostygną, za pomocą łyżeczki lub szprycy cukierniczej tworzymy oczy majonezem i uzupełniamy ziarnami pieprzu.
Smacznego!

1 Komentarz

  1. Pisałam już na Instagramie ale piszę jeszcze raz 🙂 Cudowne te Twoje paprykowe mumie !

Dodaj komentarz