Sałatka z tuńczykiem i brokułami FIT

Jak mijają Wam wakacje? Jesteście już po urlopie, w trakcie, a może już po? Czy ktoś z Was wybrał/wybiera się w tym roku do Grecji, na Rodos? Koniecznie dawajcie znać! Może uda nam się zobaczyć 🙂
Tymczasem chciałabym zaproponować Wam szybki i zdrowy przepis na sałatkę, która świetnie sprawdzi się podczas upałów na grilla, na piknik, czy do pracy. Koniecznie spróbujcie!

Składniki na 5 porcji:
– 240g filetów z tuńczyka w oliwie
– 120g mieszanki sałat z roszponką
– 8 rzodkiewek
– 1/2 brokuła
– 1/2 bułki orkiszowej
– 1 łyżka tartego parmezanu
– garść pestek słonecznika
– sól, pieprz
Sos miodowy:
– 4 łyżki oliwy
– 4 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżka miodu
– sól, pieprz

Brokuły dzielimy na różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty i wrzucamy do miski z kostkami lodu. Umytą i osuszoną sałatę przekładamy do miski. Siekamy rzodkiewki, dzielimy tuńczyka na mniejsze elementy i dorzucamy do sałaty. W miseczce dokładnie łączymy składniki na miodowy dressing. Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na złocisty kolor w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy parmezanem i podprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!

One Reply to “Sałatka z tuńczykiem i brokułami FIT”

  1. Spróbuję z przyjemnością, widać że pyszna. 🙂

Dodaj komentarz