• Śniadanie
  • Wytrawne gofry bez mąki ze szpinakiem i jajkiem sadzonym

    Kto powiedział, że gofry muszą być tylko na słodko? Kto powiedział, że gofry muszą zawierać gluten? Dzisiejszy przepis świetnie sprawdzi się jako śniadanie mistrzów, ale również jako wersja obiadowa. Syci na długo i jest bardzo pożywny. Jeżeli jeszcze nigdy nie mieliście okazji jeść gofrów na wytrawnie to nie ma na co czekać! Koniecznie spróbujcie! Same […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Quesadilla z pulled pork’iem i czarną fasolą

    Quesadilla to świetny pomysł na szybki i bardzo sycący obiad, a zarazem ciekawy patent na przygotowanie imprezowej przekąski. Pamiętacie domowy przepis na pulled pork? To inaczej szarpana wieprzowina, którą możecie podać na wiele różnych sposobów. Jako mięso do obiadu, zamiast wołowiny do burgera, do naleśników, na kanapkę, czy jako farsz do quesadilli. Z użyciem pulled […]

  • Dla diabetyków
  • Sałatka z kaszą bulgur i pieczonym kurczakiem FIT

    Dawno nie wstawiałam żadnej sałatki, więc to najwyższy czas na publikację. Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą, szybką i pożywną sałatkę, która świetnie sprawdzi się na obiad, czy do lunchboxa do szkoły lub pracy. Nie zawiera dużej ilości składników, a jedyne, co musimy zrobić to upiec kurczaka i ugotować kaszę. Jeżeli nie posiadacie […]

  • Szybki obiad
  • Curry z ciecierzycą i kurczakiem FIT

    Czasami warto przygotować na obiad coś innego niż zwykle… takim pomysłem na niecodzienny obiad może być curry z ciecierzycą i kurczakiem. To świetny pomysł na posiłek, który obfituje w składniki mineralne i witaminy, a jednocześnie wprowadza trochę egzotyki do naszej kuchni. Taki obiad jest bardzo pożywny i syci na bardzo długo, a co najważniejsze jest […]

  • Pasty na kanapkę
  • Gzik – twaróg z rzodkiewką i ogórkiem FIT

    Czy znacie gzik? Gzik to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. To nic innego jak twaróg ze śmietaną (lub jogurtem), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (lub innymi ulubionymi dodatkami). Najczęściej podawany jest razem z ziemniakami w mundurkach, co nazywamy gwarowo pyrami z gzikiem. Oprócz dodatku do ziemniaków gzik stanowi świetną „pastę” na śniadaniową […]

  • Sałatki i surówki
  • Najlepsza obiadowa surówka z pora

    Przyznam się bez bicia, że z porem nie lubiliśmy się przez większą część mojego życia. Jednak od jakiegoś czasu uśmiechamy się do siebie szeroko, a surówka z jego użyciem należy do moich ulubionych. Najlepiej sprawdza się do typowego, polskiego, niedzielnego obiadu. Jeżeli nadal nie przepadasz za porem to może właśnie ta surówka sprawi, że się […]

  • Makarony
  • Wegański makaron z serem Mac&Cheese

    Nie wiem, czy pamiętacie, że kiedyś byłam weganką? Mimo, że już nią nie jestem to i tak z przyjemnością wracam do niektórych wegańskich przepisów. Między innymi nadal uwielbiam smak wegańskiego mac&cheese, który prawie wcale nie różni się od oryginalnej wersji. Co więcej, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej tłuszczu i dostarcza o wiele więcej witamin i […]

  • Śniadanie
  • Szakszuka z soczewicą i kozim twarogiem

    Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Tyle się dzieje, że ciężko znaleźć czas na gotowanie, a co dopiero na publikacje przepisów. Mimo wszystko, wpadam dziś do Was z przepisem, który możecie wykorzystać w przygotowaniu śniadania mistrzów, a nawet szybkiego obiadu. Szakszuka jest daniem bardzo szybkim, sycącym i możecie do niej wrzucić wszystko, co znajdziecie w […]

  • Placki i naleśniki
  • Placki ziemniaczane FIT

    Czy placki ziemniaczane mogą być FIT? To zależy… Myślę, że każdy zgodzi się ze mną, że najlepsze placki ziemniaczane to te chrupiące, smażone na tłuszczu. Te, które dzisiaj chciałabym Wam zaproponować nie mogą być porównywane do tych klasycznych. Smakują zupełnie inaczej, gdyż nie są smażone z użyciem tłuszczu lub z minimalnym jego użyciem. Jednak jestem […]