• Wegańskie
  • Gofry warzywne z dipem pietruszkowym

    Dziś przepis dla fanów gofrów i placków ziemniaczanych jednocześnie. Czy jedliście wcześniej takie cudo? Jeśli, nie to koniecznie spróbujcie! Gofro-placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i świetnie sprawdzą się na obiad, na przekąskę do szkoły, czy pracy, a nawet jako wytrawne śniadanie. Są bezglutenowe, wegańskie i sycą na dłuuugo. Ponadto, śmiało możecie kombinować z […]

  • Pasty na kanapkę
  • Hummus z natką pietruszki

    Za oknem już jesienna szaruga, temperatury stają się coraz niższe… czas zadbać o siebie i swoje zdrowie! W takim okresie bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego dziś mam dla Was świetny przepis z dużą dawką witaminy C! Hummus świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, jako pasta do warzyw pokrojonych w słupki, jako pasta do wrapów, […]

  • Pieczywo
  • Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi

    Nie ma to jak domowe pieczywo… A jaką ma się frajdę, gdy takie samodzielnie upiecze się w domowych warunkach! Co najbardziej lubię w domowych wypiekach? To, że możemy umieścić w nich wszelkie orzechy i nasiona, które lubimy szczególnie. To, że możemy posłużyć się ulubionymi mąkami w proporcjach, które uważamy za słuszne. Oraz to, że nic […]

  • Sałatki i surówki
  • Nadziewane pomidory na sałatce z brokułu, jarmużu i wędzonego tofu

    Nie wiem jak Wy, ale ja sałatki lubię najbardziej. Tak naprawdę możemy w nich wykorzystać wszystko to, co zalega nam w lodówce, ich przygotowanie zazwyczaj trwa tylko chwilę i pełne są witamin oraz składników mineralnych. Same plusy! Co więcej, sałatki mogą być zapychające – wykorzystując oliwę, orzechy, mięso, strączki, czy tofu sprawimy, że sałatka nasyci […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Pieczone frytki z trzema dipami FIT

    Czy znajdą się jacyś wielbiciele frytek? Ja przyznaję, że frytki uwielbiam… ale, nie te smażone. Najbardziej lubię wersję pieczoną, grubo ciachaną, z ulubionymi przyprawami i świetnymi dipami w wersji FIT. Takie frytki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, grilla, czy na imprezę. Powiem Wam szczerze, że czasami mam tak dużego lenia, że takie frytki […]

  • Desery
  • Batony bananowe z orzechami laskowymi

    Dziś znów poniedziałek, więc warto zadbać o to, by w tygodniu mieć pod ręką zdrową przekąskę. Po co sięgać po sklepowe słodycze, które zawierają multum niezdrowych składników, zazwyczaj są małe i bardzo kaloryczne? Lepiej przygotować zdrowe przekąski dla całej rodziny w domu, dbając o nasze i ich zdrowie, a poza tym mieć frajdę z ich […]

  • Deserki
  • Wegańska szarlotka z kisielem w słoiczku

    Desery w słoiczku uwielbiam z dwóch powodów. Pierwszym jest estetyka podania. Wszystko co jest podane w słoiczkach prezentuje się wspaniale, widać każdą warstwę, w przypadku zup – widzimy jakie warzywa w sobie zawierają. Po drugie, gdy przygotuje się deser, czy sałatkę w słoiczku wystarczy nakrętka i możemy taki posiłek wziąć ze sobą do szkoły, czy […]

  • Zupy
  • Najprostsza zupa krem z dyni na mleczku kokosowym

    Czy znajdzie się jeszcze osoba, która jeszcze nigdy nie przyrządziła czegoś z dyni? Jeśli tak, to koniecznie niech to nadrobi gotując wspaniałą zupę krem z dyni! Wydaje mi się, że to najbardziej podstawowy przepis z jej wykorzystaniem, o tyle fajny, że zawsze polecam go na „przełamanie lodów”, by oswoić się z tym warzywem. Oswoić pod […]

  • Pieczywo
  • Żytnie bułki do burgerów z oregano

    Z tego przepisu na bułki korzystam bardzo często, nie tylko podczas przygotowywania domowych burgerów. Jest względnie szybki w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się na poranne pieczenie pieczywa do późnego śniadanka. Bułki wychodzą tak pyszne, że śmiało możecie wykonać je od razu z podwójnej ilości składników 🙂Przy podziale na 7 bułek, jedna to ok. 203kcal, B: […]