Jak mijają Wam wakacje? Jak radzicie sobie w takie upały? Podzielcie się Waszymi sprawdzonymi sposobami na przeżycie wysokich temperatur.
Mam dzisiaj bardzo przyjemny przepis na babeczki – muffinki z bananami, migdałami, czekoladą i bez użycia jajek. Takie muffinki to świetny pomysł na deser, który możecie wziąć ze sobą wszędzie. Koniecznie ich spróbujcie! Przy podziale na 10 sztuk, jedna to ok. 212 kcal, B: 4,6g, T: 7,9g, W: 30,6g.
Składniki na 10-12 sztuk:
– 3 banany + 1 na wierzch
– 250g mąki orkiszowej 700
– 120 ml kefiru
– 50ml oleju
– 50g erytrolu
– 40g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady
– 30g płatków migdałów
– 1 łyżeczka sody
Banany rozgniatamy i łączymy z erytrolem. Następnie dodajemy olej oraz kefir, mieszamy. Dodajemy sodę wraz z mąką, mieszamy. A na koniec dodajemy czekoladę i migdały, mieszamy. Przekładamy do foremek na muffinki, pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Na koniec możemy posypać erytrolem w pudrze.
Smacznego!
Z bananem jeszcze nie robiłam. Ciekawe czy mi wyjdą
Bez jajek nigdy nie robiłam. Bede musiała spróbować
Takie muffiny chętnie wypróbuję. W upały duże nawodnienie przede wszystkim. 🙂
Świetny przepis uwielbiam babeczki. A jeśli są fit to w szczególności
Nowe muffinki zawsze chętnie. :)) Bez jajek jeszcze nie robiłam.
Muffiny z Twoich przepisów są zawsze wyśmienite. 🙂
Dla miłośników babeczek to świetny pomysł.
Zawsze martwiłam się że banan w środy zrobi zakalec i nie upiecze się 🙂 ale widzę fajnie to wygląda u Ciebie, myślę czy nie zrobić też z ananasem.
Nie robiłam jeszcze bez jajek. Mój synek uwielbia muffinki
Planuję zrobić babeczki jeszcze przed świętami. Takich bez jajek nigdy nie robiłam