Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego

Dzisiejszego dnia niestety nie mogę zaliczyć do najlepszych, ale pocieszam się faktem, że ten rok już się kończy, a nowy przyniesie o wiele więcej dobrego. Mam nadzieję, że chociaż Wasz ostatni, tegoroczny tydzień mija Wam świetnie. Tymczasem zabieram się do pichcenia, a Wam szybko przedstawiam kolejną propozycję na imprezową przekąskę!

Składniki:
– 1 arkusz ciasta francuskiego lub 300g domowego
– 200g koncentratu pomidorowego
– 150g mozzarelli (wiórki)
100g szynki parmeńskiej (lub Serrano, szwarcwaldzkiej)

Piekarnik nastawiamy na 210 stopni. Arkusz rozwijamy i na całości rozprowadzamy koncentrat. Następnie kładziemy plastry szynki obok siebie, by na siebie nie nachodziły, a całość posypujemy mozzarellą. Rozwinięty arkusz dokładnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy przy użyciu noża na 2cm plastry. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy wszystkie plastry, zachowując odległości. Pieczemy 15-18 minut.
Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 6

  1. sypnęłabym jeszcze ziół do koncentratu 🙂
    ja częściej robię z ciasta do pizzy też z arkusza jak nie mam czasu 🙂 bardziej mi smakują niż francuskie 🙂

  2. ooo, dobry pomysł! 🙂

  3. Moja mama robi takie ślimaczki :3 Wszyscy dookoła się zawsze zachwycają :p

  4. Super pomysł! Nigdy takich ślimaczków nie jadłam! 🙂 Wyglądają smakowicie i są idealne na Sylwestra! 🙂

    SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2016 ROKU CI ŻYCZĘ 🙂

  5. Karolina napisał: Odpowiedz

    A na zimno też są smaczne?

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Oczywiście! 🙂

Dodaj komentarz