Ciasto pełne czekolady na 1. urodziny bloga

Witam Was moi kochani! Dziś wyjątkowy dzień, gdyż mija okrągły rok od utworzenia bloga. Ten czas minął mi niesamowicie szybko.. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że blog na dany moment cieszy się taką popularnością, że podobają się Wam moje zdjęcia oraz przepisy. Dziękuję za wszystkie miłe komentarze, maile oraz wiadomości na facebook’u. Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną na dłużej i z każdym kolejnym przepisem będę Was jeszcze bardziej zaskakiwać. Odwiedziliście mnie już prawie 640 tysięcy razy, co jest dla mnie wielkim wynagrodzeniem, za moją pracę i czas. Dziękuję!
W niedalekiej przyszłości, właśnie z okazji pierwszych urodzin, mam zamiar zorganizować konkurs. Póki co, nie zdradzę Wam szczegółów, lecz mogę zapewnić Was, że nagrody będą warte udziału!
W związku z tym szczególnym dniem, pozwoliłam sobie na dość kaloryczny przepis, prosty, z niewielką ilością składników, ale niezwykle smaczny. Pewnie wielu z Was widziało już ten przepis w internecie, robiło go, a może zajadało się nim i nie będzie to dla Was nic nowego, lecz wychodzę z założenia, że genialnymi przepisami należy się dzielić. Z tego powodu, postanowiłam opublikować to ciasto, gdyż moim znajomym bardzo smakuje, a również świetnie sprawdza się do przyrządzenia „na szybko”. Tym sposobem może zyska nowych fanów. Ponadto, dziś „Międzynarodowy Dzień Bez Diety”, więc możemy pozwolić sobie na mały jedzeniowy grzeszek, bez wyrzutów sumienia. Skusicie się?

Składniki: 
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 1-2 tabliczki czekolady 
– jajko
– posiekane orzeszki ziemne/posiekane migdały/krokant

Przepis możemy wykonać tak, jak prezentują na filmiku poniżej (czekolada w poprzek, część ciasta francuskiego jest odcinana) lub by zużyć cały arkusz ciasta – przy użyciu dwóch tabliczek czekolady, ułożonych po sobie, wzdłuż długiego boku arkusza. Osobiście wolę drugi sposób.
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Na środku, 1 cm od krawędzi arkusza umieszczamy tabliczki czekolady, tak by krótszy bok obu czekolad był wzdłuż krótszego boku arkusza (czyli odwrotnie niż jest na filmiku poniżej). Następnie, przy pomocy zwykłego noża lub noża do pizzy wykrawamy paski (tak jak na filmiku) i zawijamy w warkocz. Jajko roztrzepujemy w miseczce i przy pomocy silikonowego pędzelka rozprowadzamy na wierzchu zawiniętego ciasta. Posypujemy posiekanymi orzechami lub krokantem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Zajadamy jeszcze ciepłe!

Smacznego!

 MJ.

Komentarzy: 8

  1. Omnomnom 😀

  2. wszystkiego dobrego

  3. Natalie napisał: Odpowiedz

    W takim razie wielkie gratulacje i oby więcej roczków na blogu! 🙂

  4. Pięknie to wygląda 🙂
    Aż dziw, że urodziny bloga wypadają w takie święto 🙂 czyżby jakaś przekorna myśl przy jego powstaniu ? 🙂

  5. Gratulacje rocznicy :* To ciasto to szczyt moich marzeń – ostatnio czekoladę mogłabym jeść bez umiaru, a taka w cieście francuskim wydaje się jeszcze bardziej kusząca 🙂

  6. Wszystkiego naj kochana, a ciacho pyszne – bardzo takie lubię 🙂

  7. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Sto lat, sto lat, sto lat, sto lat, niechaj żyje nam 😀 Wszystkiego dobrego – kolejnych lat blogowania 🙂 Ciacho proste i na bank smaczne – podobne widziałam w pewnej grupie na facebooku i cieszyło się ogromną popularnością 🙂

  8. Najlepszego, Kochana 😉

Dodaj komentarz