Pieczone mini serniczki na spodzie z ciasta francuskiego

mini-serniczki2
Każdy z nas ma czasem ochotę na szybki i niewymagający wielkiej pracy deser, bądź mają zjawić się niespodziewani goście, a my chcemy uraczyć ich czymś słodkim. Desery z użyciem ciasta francuskiego należą do takich, że tak naprawdę wystarczy tylko dżem, masło orzechowe, owoce czy kostki czekolady, a możemy wyczarować coś smakowitego. Tymczasem ostatnio postanowiłam zrobić coś innego i padło na mini serniczki. Smakują wyjątkowo z domowym czekoladowym karmelem, roztopioną czekoladą, masłem orzechowym lub różnymi dżemami. Musimy jednak uważać kupując ciasta francuskie (o ile nie robimy ich sami), gdyż większość znajdujących się na rynku ciast nafaszerowana jest ogromną ilością chemii. Zjadając przekąski z ciasta francuskiego pamiętajmy również o tym, że są one dosyć tłuste, więc jedząc ograniczmy się do pojedynczych sztuk. 🙂 Przypominam również o trwającym KONKURSIE na fanpage’u mojego bloga!

Składniki:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 500g twarogu chudego
– 3 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki śmietany 30%
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej (budyniu waniliowego w proszku)
– 2 jajka
– wydrążone ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

*ulubione dodatki: dżem, karmel, czekolada lub masło orzechowe

Twaróg mielimy 2 lub 3-krotnie na gładką masę. Do niego dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ze sobą łączymy. Arkusz ciasta francuskiego delikatnie rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi. Foremki do muffinek wypełniamy okręgami z ciasta francuskiego i wypełniamy masą twarogową. Tak przygotowane serniczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach i z wierzchu smarujemy ulubionym dodatkiem i podajemy.
Smacznego!

mini-serniczki3

mini-serniczki4

mini-serniczki

Komentarzy: 16

  1. Magda napisał: Odpowiedz

    Ależ one wyglądają apetycznie, aż mi zachciało coś słodkiego))

  2. Jaglusia napisał: Odpowiedz

    Są wręcz cudowne!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

  3. Megly napisał: Odpowiedz

    Same serniczki oczywiście kuszą, ale ten ulubiony dodatek na wierzchu dodatkowo do mnie przemawia. O Rety, jakie to wspaniałe 🙂 Jeszcze spód z ciasta francuskiego… no nie może być lepiej 🙂 Ty to umiesz skusić człowieka pysznościami…
    Pozdrawiam. Miłego weekendu 🙂

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Jak zwykle dziękuję Ci za piękne słowa 🙂

  4. Jud napisał: Odpowiedz

    Na pewno bardzo smaczne te serniczki, super pomysł 😉

  5. Jaki ładny zgryz 😉 hehe, ja zawsze zostawiam ślad po mojej skrzywionej jedynce 😉 Pozdrawiam

    1. Martyna Jacko napisał: Odpowiedz

      Oj ja też idealnych ząbków nie mam 🙂

  6. KreoVita napisał: Odpowiedz

    U Ciebie jak zawsze przepis na coś pysznego…moja córcia pewnie się nim zainteresuje:)

  7. nie wpadłabym by tak zrobić serniki,pysznie:)

  8. Iwona napisał: Odpowiedz

    Sernik to jedyne ciasto jakie je mój tata, więc chętnie mu je przygotuję na Święta 🙂

  9. Ervisha napisał: Odpowiedz

    Przez tyle miesięcy nie jadłam nabiału, bo ne czułam takiej potrzeby, a teraz nabrałam ochotę na te serniczki 😀

  10. mlodakk napisał: Odpowiedz

    Ja one są boskie, nie mam dobrego doświadczenia z ciastem francuskim, bo z nim nic mi nie wychodzi, może po prostu źle się zabieram

  11. Ciasto francuskie to super wynalazek 🙂 połączenie go z sernikiem, genialne 🙂

  12. Ania napisał: Odpowiedz

    Wyglądają bardzo apetycznie. 🙂 Porywam do porannej kawki. 🙂

  13. super serniczki 🙂 kusisz nimi 🙂

  14. Anonim napisał: Odpowiedz

    Witam. Ten przepis jest naprawde genialny! Napewno wyprobuje 🙂

Dodaj komentarz