• Placki i naleśniki
  • Naleśniki wegańskie bez jajek z 3 składników

    Wiem, że wielu moich obserwatorów jest na diecie wegańskiej, więc dziś uśmiecham się właśnie do nich. Natomiast wiem też, że czasem u osób będących na diecie standardowej nadchodzi taki dzień, gdy zabraknie w domu jajek. Jest mleko, jest mąka, ale mamy ochotę na naleśniki. Sięgnijmy więc po przepis na wegańskie naleśniki, który jest równie pyszny. […]

  • Obiady
  • Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie FIT

    Halo, halo! Ziemniakomaniacy! Mam dziś dla Was przepyszny przepis! Może część z Was zrobiła sobie zapasy na długi weekend i zakupiła młode ziemniaki? Jeśli tak, mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis. Niezwykle prosty i niesamowicie smaczny. Bez obierania, bez gotowania, za to w rękawie. Nie znajdziecie w nim żadnego tłuszczu, a jedynie jogurt i przyprawy. […]

  • Przepisy podstawowe
  • Najlepszy żytni zakwas na chleb

    Z racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do […]

  • Na imprezę
  • Domowy popcorn – 4 smaki!

    Dawno zabierałam się za wstawienie tego przepisu… dlatego przy piąteczku zapraszam Was na pyszny domowy popcorn! Przepis idealny dla osób nieposiadających mikrofali oraz tych, co wolą zdrowsze odpowiedniki typowych, imprezowych przekąsek. Przyznam Wam szczerze, że popcorn to jedna z moich ulubionych słonych przegryzek. Wolę go od tych wszystkich chipsów, chrupków i nachos’ów. Co więcej, bez […]

  • Kluski/pierogi/kopytka
  • Kluski leniwe bezglutenowe

    Kopytka i kluski leniwe to moje ulubione smaki dzieciństwa. Zajadałam je z masłem i cukrem, ze śmietaną, jogurtem, czy mięsnymi, gęstymi sosami. Na każdy mój przyjazd do dziadków moja babcia szykowała mi solidną ich porcję. Teraz jednak, kiedy przyjdzie mi ochota przygotowuję je sama w domu. Czasem w wersji z glutenem, dzisiaj jednak bez niego. […]

  • Kluski/pierogi/kopytka
  • NAJLEPSZE ciasto na pierogi i uszka

    Co roku korzystam z przepisu na ciasto na pierogi i uszka według mojej babci Krysi i co roku sprawdza się wyśmienicie! Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, łatwo się je zagniata, nie lepi się do stolnicy, jest bardzo elastyczne i można rozwałkować je naprawdę bardzo cienko. Nigdy mnie nie zawiodło, dlatego z ręką na sercu […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • NAJLEPSZA domowa przyprawa korzenna – do piernika

    Wigilia już za 16 dni! Kiedy to minęło? Czas najwyższy zabierać się do roboty! Pierniki dojrzewające pewnie już od dwóch tygodni leżakują i czekają na dzień pieczenia? Wiem, że wiele z Was piecze pierniczki, czy pierniki dzień przed świętami, nie bawiąc się w dojrzewanie ciasta. Stąd wychodzę do Was z propozycją przygotowania własnej przyprawy korzennej! […]

  • Mięso i ryby
  • Najlepszy babciny pasztet domowy

    Kiedyś nie przepadałam za pasztetem… Dopiero kiedy parę lat temu na święta spróbowałam pasztetu mojej babci, zaczęłam zastanawiać się dlaczego nie zrobiłam tego wcześniej? Nie ma nic lepszego niż babciny pasztet! Teraz zaczęłam przygotowywać go sama i wychodzi wyśmienicie. Wszyscy w domu się nim zajadamy, tak jak i moi znajomi, którzy mieli okazję go spróbować. […]

  • Placki i naleśniki
  • Puszyste naleśniki pszenno-żytnie

    Dziś chciałabym podzielić się z Wami podstawowym przepisem na puszyste naleśniki, które zawsze wychodzą wybornie. Świetnie sprawdzają się do dań na słodko i na słono, a przepisy z ich wykorzystaniem na pewno wkrótce tu zamieszczę. Musicie ich spróbować! 🙂 Z przepisu wychodzi około 14 naleśników, z czego jeden to ok. 91kcal, B: 3g, T: 2,8g, […]