Młode marchewki idealne są jako samodzielna przekąska, jako składnik dania makaronowego (kliknij TUTAJ), czy jako dodatek do obiadu np. w postaci glazurowanej. Młode marchewki powoli zaczynają pojawiać się w warzywniakach, więc nie ma co zwlekać, a należy korzystać z dobrodziejstw jakie daje nam natura. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, natomiast w smaku są niesamowite. Idealnie komponują się w sałatkach, tartach, czy jako porcja warzyw do obiadu. Spróbujcie!
Składniki:
– 2 pęczki młodych marchewek
– 1 łyżeczka oliwy
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka masła
– rozmaryn świeży lub suszony
– sól, pieprz
Marchewkom odcinamy nać, pozostawiając 2 cm do ozdoby i szorujemy je pod bieżącą wodą, osuszamy. Małe marchewki pozostawiamy w całości, większe kroimy na pół wzdłuż. Wszystkie nacieramy oliwą, solą i pieprzem, posypujemy posiekanym świeżym lub suszonym rozmarynem i układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach, aż zmiękną, ale będą jędrne. 2 minuty przed końcem pieczenia łączymy roztopione masło i miód. Taką mieszanką smarujemy marchewki za pomocą silikonowego pędzelka i dopiekamy.
Smacznego!