Pieczony łosoś na 2 sposoby

Takie przepisy jak ten każdy z nas powinien mieć pod ręką lub w pamięci. Niezwykle proste i szybkie w wykonaniu, do tego zdrowe i bardzo sycące. Większość z listy produktów każdy z nas ma w domu, a jak nie ma to bez problemu kupi w każdym markecie. Nie musicie znać się na obróbce i przygotowaniu ryby. Wystarczy, że pokroicie je w podłużne filety, włożycie do piekarnika i voilà, po 20 minutach mamy wspaniałą rybę na obiad.

1. ŁOSOŚ Z MIODEM I SEZAMEM
Składniki:
– 200g filetu z łososia
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka sezamu
– sól, pieprz

Łososia kroimy w podłużne pasy i umieszczamy w formie do pieczenia, obsypujemy solą i pieprzem. Następnie smarujemy miodem, obsypujemy sezamem i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!

2. ŁOSOŚ Z PESTO PIETRUSZKOWYM
Składniki:
– 200g filetu z łososia
Pesto:
– 1 pęczek natki pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– 1 mała cebula
– 30g tartego parmezanu
– 50ml oliwy
– sól, pieprz

Łososia kroimy w podłużne pasy i umieszczamy na folii aluminiowej. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładko. Tak przygotowane pesto układamy na filety z łososia obsypane solą i pieprzem. Folię szczelnie zawijamy tak, by nie dotykała pesto od góry i umieszczamy na blasze do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!

Dodaj komentarz