• Pasty na kanapkę
  • Hummus z natką pietruszki

    Za oknem już jesienna szaruga, temperatury stają się coraz niższe… czas zadbać o siebie i swoje zdrowie! W takim okresie bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego dziś mam dla Was świetny przepis z dużą dawką witaminy C! Hummus świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, jako pasta do warzyw pokrojonych w słupki, jako pasta do wrapów, […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Domowy solony karmel

    Czy znajdzie się ktoś kto nie lubi solonego karmelu? Słodycz przełamana słonym smakiem to coś, czego nie mogę sobie odmówić. Przepis te warto trzymać pod ręką. Jest prosty w użyciu i świetnie sprawdzi się jako polewa do ciast, lodów, czy deserów. Koniecznie spróbujcie! Składniki:– 70ml śmietanki 30%– 60ml wody– 45g cukru trzcinowego– 1 łyżka masła– […]

  • Pieczywo
  • Chlebek naan – indyjski chlebek z patelni

    Chlebki naan przygotowuję w domu od dawna, jednak dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że może większość z Was ich nie zna. Stąd postanowiłam opublikować je na blogu, by pokazać szerszej grupie czytelników. Takie chlebki świetnie spiszą się jako zagryzka do dań jednogarnkowych, do dań z grilla, jako szybkie śniadaniowe pieczywo, czy nawet jako spód do […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Schab pieczony w mleku

    Nie wiem jak Wy, ale ja nie ufam sklepowym szynkom. Nawet te z dobrym składem wydają mi się podejrzane, kiedy nie są pakowane hermetycznie, a mają długi termin ważności… Znacznie bardziej od takich szynek wolę pieczony schab, którego przygotowanie jest niezwykle proste, a starcza naszej rodzince na dość długo. Tak przygotowany schab świetnie sprawdzi się […]

  • Bezglutenowe
  • Błyskawiczne ogórki do obiadu – sałatka z ogórków FIT

    Z racji tego, że nie przepadam za świeżymi pomidorami (i sokiem pomidorowym!) to podwójną miłością darzę ogórki – w każdej możliwej postaci. Świeżymi pomidorami mogę zajadać się tylko w cieplejszych krajach np. w Grecji, czy w Hiszpanii, gdzie czuć w nich to, że dojrzewały w słońcu. Natomiast w Polsce kocham pomidorówkę, ketchup, przeciery, koncentraty i […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Kiszone rzodkiewki i czosnek o aromacie limonki

    Kiszonki uwielbiam od zawsze. Jednak w tym roku postanowiłam pójść o krok dalej i zamiast wypijać lub wylewać wodę spod domowych ogórków małosolnych/kiszonych postanowiłam, by zaszczepiła kolejne przetwory. Na pierwszy ogień poszły rzodkiewki z przepisu Magazynu Kuchnia i buraki. Jeśli chodzi o kiszone buraki to podczas ich przyrządzania uzyskujemy wspaniały zakwas buraczany, ale o tym […]

  • Obiady
  • Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie FIT

    Halo, halo! Ziemniakomaniacy! Mam dziś dla Was przepyszny przepis! Może część z Was zrobiła sobie zapasy na długi weekend i zakupiła młode ziemniaki? Jeśli tak, mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis. Niezwykle prosty i niesamowicie smaczny. Bez obierania, bez gotowania, za to w rękawie. Nie znajdziecie w nim żadnego tłuszczu, a jedynie jogurt i przyprawy. […]

  • Obiady
  • Pieczone miażdżone młode ziemniaki

    Z racji tego, że uwielbiam młode ziemniaki to staram się, by każdego dnia, kiedy jemy je na obiad pojawiały się one w nieco innej wersji. Dlatego dzisiaj mam dla Was nietypowy sposób ich podania, ale tak niezwykle smaczny, że bez wątpienia musicie ich spróbować. Co prawda ich przygotowanie jest bardziej czasochłonne niż standardowe ich ugotowanie, […]

  • Przepisy podstawowe
  • Najlepszy żytni zakwas na chleb

    Z racji tego, że obiecałam Wam moje sprawdzone przepisy na chleby na zakwasie nie mogę zacząć ich wstawiać bez publikacji najważniejszego składnika – ZAKWASU. Wyhodowanie i utrzymanie zakwasu jest dziecinnie proste, aczkolwiek pierwsze dni jego hodowania będą wydłużać się Wam w nieskończoność. Wiele razy hodowałam swój zakwas ot tak, jednak tym razem zmusiła mnie do […]

  • Sałatki i surówki
  • Pieczona młoda marchewka

    Czy również doszliście do tego wniosku, że te najprostsze dania są najlepsze? Nie tylko w smaku, ale zazwyczaj ich przygotowanie nie trwa długo, nie wymagają udziwnionych, trudno dostępnych w sklepach składników i zazwyczaj cenowo wychodzą bardzo tanio. Po prostu 3x NAJ! Ostatnio wstawiłam przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska, które podbiły internet (kłaniam się […]