
Dawno mnie tutaj nie było, dlatego wracam do Was z wyjątkowym przepisem na wspaniałe ciasto! Jestem ogromną wielbicielką szarlotek/jabłeczników i serników, więc jeśli podzielacie moją miłość to będziecie wniebowzięci! Koniecznie spróbujcie tego, prawie już jesiennego przepisu.

Składniki na spód:
– 260g mąki pszennej
– 140g zimnego masła
– 75g cukru drobnego
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1 żółtko
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 1,5kg jabłek
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 1 łyżka soku cytrynowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
– 50g zimnego masła
– 50g mąki pszennej
– 50g płatków migdałów
– 50g erytrolu
SPÓD: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wykładamy spód i boki tortownicy o śr. 21 cm, przykrywamy papierem, dociążamy grochem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
NADZIENIE: Jabłka kroimy w plastry, skrapiamy sokiem, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
KRUSZONKA: Składniki rozdrabniamy w dłoniach.
Na upieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Posypujemy erytrolem w pudrze i podajemy.
Smacznego!


Pycha! Zapowiada sie idealnie
Nigdy nie robiłam sama tego ciasta. Twoja wygląda obłędnie
Smakowicie prezentuje się Twoja szarlotka! Ja zawsze robię jedną ze starego przepisu i mimo, że pyszna to chyba pora wyjść z rutyny. 😉
Ale kusi żeby ją spróbować. Nie robiłam jeszcze takiej
Wygląda pysznie! Uwielbiam jak jest dużo jabłek i cynamonu. 🙂
Świetny przepis, cała rodzina była zachwycona 🙂
Klasyczna szarlotka w nieco innym wydaniu. Bardzo ciekawy przepis! Wygląda obłędnie i pewnie tak też smakuje, na pewno warto przygotować ją dla gości lub domoników. 🙂
Muszę się zmusić i zrobić taka. Nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam ciasto z jabłkami
Jesień to idealny czas na szarlotki, jabłeczniki. Następnym razem skuszę się na Twój przepis.
Oj idealna. Moja taka nie wychodzi
Takich krojonych jabłek nie dawałam. Będę musiała kiedyś spróbować