Szarlotka idealna pełna jabłek

Dawno mnie tutaj nie było, dlatego wracam do Was z wyjątkowym przepisem na wspaniałe ciasto! Jestem ogromną wielbicielką szarlotek/jabłeczników i serników, więc jeśli podzielacie moją miłość to będziecie wniebowzięci! Koniecznie spróbujcie tego, prawie już jesiennego przepisu.

Składniki na spód:
– 260g mąki pszennej
– 140g zimnego masła
– 75g cukru drobnego
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1 żółtko
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Składniki na nadzienie:
– 1,5kg jabłek
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 1 łyżka soku cytrynowego
– 1/2 łyżeczki cynamonu
Składniki na kruszonkę:
– 50g zimnego masła
– 50g mąki pszennej
– 50g płatków migdałów
– 50g erytrolu

SPÓD: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wykładamy spód i boki tortownicy o śr. 21 cm, przykrywamy papierem, dociążamy grochem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
NADZIENIE: Jabłka kroimy w plastry, skrapiamy sokiem, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
KRUSZONKA: Składniki rozdrabniamy w dłoniach.
Na upieczony spód wykładamy jabłka, posypujemy kruszonką i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Posypujemy erytrolem w pudrze i podajemy.
Smacznego!

5 Replies to “Szarlotka idealna pełna jabłek”

  1. Pycha! Zapowiada sie idealnie

  2. Nigdy nie robiłam sama tego ciasta. Twoja wygląda obłędnie

  3. Smakowicie prezentuje się Twoja szarlotka! Ja zawsze robię jedną ze starego przepisu i mimo, że pyszna to chyba pora wyjść z rutyny. 😉

  4. Ale kusi żeby ją spróbować. Nie robiłam jeszcze takiej

  5. Wygląda pysznie! Uwielbiam jak jest dużo jabłek i cynamonu. 🙂

Dodaj komentarz