• Domowy FAST-FOOD
  • Najlepsza pizza na cienkim cieście HIT!

    Nie jestem w stanie opisać Wam słowami jak genialny jest to przepis! Jest niezwykle prosty, zawsze wychodzi i zawiera niewielką ilość drożdży. Pizza wychodzi lekko puszysta, a zarazem chrupiąca – czyli krótko mówiąc, wychodzi idealna. Pizzę możecie upiec zarówno na blasze do pieczenia lub kamieniu, a piecze się ją tylko kilka minut. Polecam Wam skorzystać […]

  • Boże Narodzenie
  • Najlepsze pierniki i pierniczki z domową przyprawą do piernika

    Od czasu, gdy w moje ręce trafił ten przepis wiem, że nie sięgnę po żaden inny. Uważam, że jest on po prostu najlepszy! Dlatego, chciałabym podziękować mojej serdecznej koleżance Anecie, która podzieliła się ze mną tym przepisem. Pierniczki wychodzą pyszne, są szybkie w wykonaniu, błyskawicznie się pieką i szybko stają się miękkie. Z przepisu wychodzi […]

  • Deserki
  • Wegańska szarlotka z kisielem w słoiczku

    Desery w słoiczku uwielbiam z dwóch powodów. Pierwszym jest estetyka podania. Wszystko co jest podane w słoiczkach prezentuje się wspaniale, widać każdą warstwę, w przypadku zup – widzimy jakie warzywa w sobie zawierają. Po drugie, gdy przygotuje się deser, czy sałatkę w słoiczku wystarczy nakrętka i możemy taki posiłek wziąć ze sobą do szkoły, czy […]

  • Ciasta
  • Szybki torcik kakaowy z bananami i kremem z masła orzechowego

    W związku z dzisiejszym Dniem Dziecka postanowiłam przygotować szybki torcik. Nie przepadam za ciastami z cukierni, w szczególności za tortami, bo czuję w nich tylko masło, tonę cukru i mąkę. W dodatku wszystkie wydają mi się smakować tak samo. Upiekłam więc kakaowy biszkopt, przełożyłam kremem z masła orzechowego, dodałam banany oraz figi i wyszedł pyszny […]

  • Ciasteczka
  • Orkiszowe ciastka ze świeżą żurawiną i kawałkami białej czekolady

    Przyznać się kto z Was nie lubi ciastek? Ja uwielbiam! Zazwyczaj staram się robić ciasteczka w zdrowszej wersji z pełnoziarnistej mąki, małą zawartością tłuszczu, bez cukru… Ale kiedy zobaczyłam przepis Pauli z wilkuchnia.pl stwierdziłam, że trzeba zrobić odstępstwo od tej reguły i zrobić coś innego! Akurat w markecie dorwałam świeżą żurawinę, więc lepsza okazja nie […]

  • Na imprezę
  • Twisty z ciasta francuskiego z ricottą i lubczykiem

    Twisty francuskie to jedna z tych imprezowych przekąsek, które lubię robić najbardziej. Możemy przygotować je na słodko, na słono, czy suche jako dodatek do zupy. Oprócz twistów z ciasta francuskiego możemy tworzyć też różne inne kształty, dlatego tak często wykorzystywane jest ono w przygotowaniu przegryzek. Ich przygotowanie trwa zaledwie chwilę, a możemy wykorzystać wszystko to, […]

  • Przekąska
  • Szaszłyki i krążki francuskie z białą kiełbasą

    Wczoraj zaprezentowałam Wam jedną z moich ulubionych metod podawania białej kiełbasy do żurku. Dzisiaj chciałabym zaprezentować kolejny, o wiele bardziej kaloryczny, ale równie efektowny pomysł. Ponadto, nie musicie bawić się w nadziewanie krążków ciasta i kiełbasy na patyczek, możecie podać w postaci samodzielnych krążków. Pomysł fenomenalny, niezwykle prosty, który warto wypróbować nie tylko w czasie […]

  • Ciasta
  • Ciasto a’la marcepan z orzechów włoskich na waflu

    Dawno nie było nic słodkiego, dlatego wychodzę do Was z przepisem na niesamowicie smaczne ciasto z orzechów włoskich na waflu. Jeżeli uwielbiacie orzechy włoskie to ciasto jest dla Was! Ich aromat czuć w każdym kęsie ciasta, które konsystencją przypomina mój ukochany marcepan. Z podstawowych składników otrzymujemy wspaniały, nietypowy deser w zaledwie 35-40 minut. Przepis na […]

  • Ciasteczka
  • Ciasteczka brownie pełne czekolady z orzechami włoskimi

    By ukoić nasz stres, zdenerwowanie, zaniepokojenie obecną sytuacją w kraju wychodzę Wam naprzeciw z rewelacyjnym przepisem na ciasteczka brownie. Chrupiące z zewnątrz, delikatne i miękkie w środku, pełne czekolady i orzechów włoskich, czy może być coś lepszego? Twierdzi się, że czekolada poprawia nastrój, więc jest idealna na dziś i najbliższe dni. Gotujcie, pieczcie, ale zostańcie […]