Dawno mnie tutaj nie było, dlatego wracam do Was z wyjątkowym przepisem na wspaniałe ciasto! Jestem ogromną wielbicielką szarlotek/jabłeczników i serników, więc jeśli podzielacie moją miłość to będziecie wniebowzięci! Koniecznie spróbujcie tego, prawie już jesiennego przepisu. Składniki na spód:– 260g mąki pszennej– 140g zimnego masła– 75g cukru drobnego– 1 łyżka jogurtu naturalnego– 1 żółtko– 1 […]
Boże Narodzenie
Najlepsza obiadowa surówka z pora
Przyznam się bez bicia, że z porem nie lubiliśmy się przez większą część mojego życia. Jednak od jakiegoś czasu uśmiechamy się do siebie szeroko, a surówka z jego użyciem należy do moich ulubionych. Najlepiej sprawdza się do typowego, polskiego, niedzielnego obiadu. Jeżeli nadal nie przepadasz za porem to może właśnie ta surówka sprawi, że się […]
Bigos z kiszonej kapusty i karkówki
Przyznam Wam szczerze, że kiedyś nie lubiłam bigosu. W sumie… mało co lubiłam jeść. Jednak wraz z wiekiem zmieniły się moje smaki i jak tylko mam okazję to zajadam go ze smakiem. Uwielbiam również ten aromat unoszący się w mieszkaniu, kiedy jest przygotowywany, mniam! A Wy, lubicie? Macie swój ulubiony przepis? 🙂 Składniki na 5-6 […]
Schab pieczony w mleku
Nie wiem jak Wy, ale ja nie ufam sklepowym szynkom. Nawet te z dobrym składem wydają mi się podejrzane, kiedy nie są pakowane hermetycznie, a mają długi termin ważności… Znacznie bardziej od takich szynek wolę pieczony schab, którego przygotowanie jest niezwykle proste, a starcza naszej rodzince na dość długo. Tak przygotowany schab świetnie sprawdzi się […]
Najlepsze pierniki i pierniczki z domową przyprawą do piernika
Od czasu, gdy w moje ręce trafił ten przepis wiem, że nie sięgnę po żaden inny. Uważam, że jest on po prostu najlepszy! Dlatego, chciałabym podziękować mojej serdecznej koleżance Anecie, która podzieliła się ze mną tym przepisem. Pierniczki wychodzą pyszne, są szybkie w wykonaniu, błyskawicznie się pieką i szybko stają się miękkie. Z przepisu wychodzi […]
Bułeczki drożdżowe pełne kapusty z grzybami
Paszteciki pasztecikami, ale co powiecie na bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami? Ja mówię głośne TAK! Z racji tego, że z pasztecików najbardziej lubię farsz, postanowiłam stworzyć przepis, który będzie zawierał więcej farszu, a mniej ciasta. Tym sposobem powstały najlepsze na świecie bułeczki pełne kapusty z grzybami. Spora ilość farszu, chrupiąca skórka i miękki środek… […]
Lekka sałatka jarzynowa z batatem i domowym majonezem cytrynowym
O rany… nie ma to jak sałatka jarzynowa! Według mnie święta bożonarodzeniowe i wielkanocne bez sałatki jarzynowej to nie święta. U jednych i u drugich dziadków zawsze musiała na stole stać porządna jej micha. Uwielbiam jeść ją podczas świąt, jak i poza nimi, jednakże bardzo nie lubię kiedy warzywa „pływają” w majonezie. Kiedy sama ją […]
Domowa masa makowa z bakaliami
Przyznam się Wam szczerze, że przez długi czas wstrzymywałam się ze zrobieniem domowej masy makowej, jednakże jak ją zrobiłam i posmakowałam od razu żałowałam tego, że byłam tak oporna. Dzisiaj, z ręką na sercu mogę powiedzieć Wam, że nie ma to jak domowa masa makowa! Cóż więcej mówić? Domowa wersja jest pozbawiona konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, […]
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z uszkami
Jestem dość wybredna, jeśli chodzi o czerwony barszcz. Jak dla mnie, powinien być on dość pikantny, lekko kwaskowaty, wyrazisty i powinien mieć piękną, głęboką barwę. Poza tym, barszcz bez aromatu majeranku to nie barszcz, a brak uszek, pierogów, czy pasztecików do niego – to jak krupnik bez kaszy. U nas w rodzinie, na Wigilię zawsze […]
Pierogi i uszka z pieczarkami i cebulką
Mmmm… już myślami jestem przy wigilijnym stole i zajadam się domowym, czerwonym barszczem z uszkami z pieczarkowym farszem oraz drożdżowymi pasztecikami z kapustą i grzybami. Po nich będzie czas na pierogi ruskie i pierogi z pieczarkami. Moja babcia Krysia – autorka najlepszego ciasta na pierogi i uszka, co roku przygotowuje pierogi z pieczarkami i przyznam […]