Kabanosy w cieście francuskim – szybka, świetna przekąska

Bardzo cenię domowe przekąski, które można zrobić w chwilę, a smakują wybornie. Zazwyczaj gdy organizuję jakąś posiadówkę czy imprezę, staram się o różnorodność na stole. Żeby ją osiągnąć, przygotowanie moich przekąsek nie może trwać zbyt długo, jeśli chcę zaoferować moim gościom szeroką gamę pyszności. Kabanosy w cieście francuskim należą do tych szybkich i świetnych przekąsek, które szykuję bardzo często. Jednakże, zabierając się za ich przygotowanie, musimy kupić DOBRE kabanosy, które nie zawierają całej tablicy Mendelejewa. 

Składniki:
– arkusz ciasta francuskiego
dowolna ilość kabanosów (u mnie ok. 35-40)
1 jajko
– 1 łyżka mleka
*opcjonalnie: zioła prowansalskie, papryka słodka

Jajko rozmącamy wraz z łyżką mleka (możemy dodać zioła prowansalskie lub paprykę słodką, aczkolwiek bez nich również wychodzi smacznie). Arkusz ciasta francuskiego płasko rozkładamy i z wierzchu smarujemy (pędzelkiem silikonowym) rozmąconym jajkiem z mlekiem. Kroimy w paski o średnicy 0,5-1cm wzdłuż dłuższego boku. Każdy kabanos zawijamy w pojedynczy pasek. Tak zawinięte kabanosy wkładamy do lodówki i chłodzimy ok. 30 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Następnie wyciągamy je z lodówki i ponownie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Kabanosy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut.
Smacznego! 

 

MJ.

Komentarzy: 6

  1. Jud napisał: Odpowiedz

    Świetnie się prezentują, takie spiralki 😉

  2. Bardzo ciekawie wygląda taka przekąska. 🙂

  3. też robiłam, ale na grubszych kabanosach i nie z ciastem francuskim, bo go nie lubię, a z drożdżowym, też z arkusza 🙂

  4. Anonimowy napisał: Odpowiedz

    Do tego świetnie pasuje dip z majonezu i powideł śliwkowych.

  5. Muszę spróbować! 🙂

  6. Goście zachwyceni, prosili o dokładkę. Rewelacyjny przepis 🙂

Dodaj komentarz