Czasami warto przygotować na obiad coś innego niż zwykle… takim pomysłem na niecodzienny obiad może być curry z ciecierzycą i kurczakiem. To świetny pomysł na posiłek, który obfituje w składniki mineralne i witaminy, a jednocześnie wprowadza trochę egzotyki do naszej kuchni. Taki obiad jest bardzo pożywny i syci na bardzo długo, a co najważniejsze jest […]
Obiady
Kapusta pieczona w całości FIT
Dzisiaj mam dla Was przepis, który pewnie dla większości z Was będzie czymś nowym. Otóż, gdy pierwszy raz spróbowałam tak przygotowanej kapusty byłam pewna, że nie będzie to coś, co mnie zachwyci. Jednak już po pierwszym kęsie zakochałam się. Jest to świetna alternatywa dla sałatki z młodej kapusty, która możecie podać do każdego obiadu. Koniecznie […]
Mięsna lasagne z sosem pomidorowym, serami i warzywami
Jak na makaroniarę przystało, czas na przepis z użyciem makaronu. Wszystkie przepisy z użyciem makaronu są o tyle świetne, że wystarczy zmienić tylko jego kształt, a od razu danie przybiera innego smaku. W dzisiejszym przepisie wykorzystałam jeden z moich ulubionych – świeże płaty lasagne. Można je dostać w Auchan (są w stałej ofercie), czasami w […]
Gzik – twaróg z rzodkiewką i ogórkiem FIT
Czy znacie gzik? Gzik to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. To nic innego jak twaróg ze śmietaną (lub jogurtem), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (lub innymi ulubionymi dodatkami). Najczęściej podawany jest razem z ziemniakami w mundurkach, co nazywamy gwarowo pyrami z gzikiem. Oprócz dodatku do ziemniaków gzik stanowi świetną „pastę” na śniadaniową […]
Polędwiczka wieprzowa gotowana na parze w sosie pomarańczowym
Czy znajdą się tu fani polędwiczki wieprzowej? Jeśli tak, to śmiało możemy zbić sobie piątkę. Lecz jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście polędwiczki to koniecznie to nadróbcie. Jest to chude mięso z wieprzowiny – zawiera jedynie 3,5g tłuszczu na 100g produktu i jest niezwykle proste w przygotowaniu. Sól, pieprz i wykwintne danie gotowe. Dzisiaj chciałabym zaprezentować […]
Najlepsza obiadowa surówka z pora
Przyznam się bez bicia, że z porem nie lubiliśmy się przez większą część mojego życia. Jednak od jakiegoś czasu uśmiechamy się do siebie szeroko, a surówka z jego użyciem należy do moich ulubionych. Najlepiej sprawdza się do typowego, polskiego, niedzielnego obiadu. Jeżeli nadal nie przepadasz za porem to może właśnie ta surówka sprawi, że się […]
Wegański makaron z serem Mac&Cheese
Nie wiem, czy pamiętacie, że kiedyś byłam weganką? Mimo, że już nią nie jestem to i tak z przyjemnością wracam do niektórych wegańskich przepisów. Między innymi nadal uwielbiam smak wegańskiego mac&cheese, który prawie wcale nie różni się od oryginalnej wersji. Co więcej, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej tłuszczu i dostarcza o wiele więcej witamin i […]
Szakszuka z soczewicą i kozim twarogiem
Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Tyle się dzieje, że ciężko znaleźć czas na gotowanie, a co dopiero na publikacje przepisów. Mimo wszystko, wpadam dziś do Was z przepisem, który możecie wykorzystać w przygotowaniu śniadania mistrzów, a nawet szybkiego obiadu. Szakszuka jest daniem bardzo szybkim, sycącym i możecie do niej wrzucić wszystko, co znajdziecie w […]
Placki ziemniaczane FIT
Czy placki ziemniaczane mogą być FIT? To zależy… Myślę, że każdy zgodzi się ze mną, że najlepsze placki ziemniaczane to te chrupiące, smażone na tłuszczu. Te, które dzisiaj chciałabym Wam zaproponować nie mogą być porównywane do tych klasycznych. Smakują zupełnie inaczej, gdyż nie są smażone z użyciem tłuszczu lub z minimalnym jego użyciem. Jednak jestem […]
Makaron z indykiem z pesto z awokado i migdałów
Jak już dawno zauważyliście, prawdziwa ze mnie makaroniara. Uwielbiam makarony pod każdą możliwą postacią. Uwielbiam każdy kształt, makarony na słodko, na słono, w wersji wegańskiej lub mięsnej, zapiekane, smażone, czy nawet na zimno. Makarony to coś, co mogłabym jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzą. Jeżeli chcemy posłużyć się jakimikolwiek dodatkami – ogranicza […]