Czasami warto przygotować na obiad coś innego niż zwykle… takim pomysłem na niecodzienny obiad może być curry z ciecierzycą i kurczakiem. To świetny pomysł na posiłek, który obfituje w składniki mineralne i witaminy, a jednocześnie wprowadza trochę egzotyki do naszej kuchni. Taki obiad jest bardzo pożywny i syci na bardzo długo, a co najważniejsze jest szybki w przygotowaniu.
Przepis na 4-5 porcji. Przy podziale na 4, jedna to około 460kcal, B: 70g, T: 12,5g, W: 130,5g.
Składniki na 4-5 porcji:
– 300g piersi z kurczaka
– 240g ciecierzycy
– 200g ryżu basmati
– 200ml mleczka kokosowego light
– 125ml wody kokosowej
– 1 cukinia
– 2 cebule
– 1 łyżka żółtej pasty curry
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 chili
– papryka słodka, kurkuma, pieprz
– do podania: limonka, kolendra
Cebule i czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na oleju kokosowym. Dodajemy 6 łyżek mleczka kokosowego oraz pastę curry, mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i cukinię, gotujemy 8 minut, ciągle mieszając. Dodajemy kurkumę, paprykę słodką, pieprz, ciecierzycę, posiekane chili, resztę mleczka kokosowego, wodę kokosową i mieszamy. Gotujemy 15 minut, aż curry lekko zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Curry ściągamy z ognia i podajemy z ryżem, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy kolendrą.
Smacznego!