Najlepsza obiadowa surówka z pora

Przyznam się bez bicia, że z porem nie lubiliśmy się przez większą część mojego życia. Jednak od jakiegoś czasu uśmiechamy się do siebie szeroko, a surówka z jego użyciem należy do moich ulubionych. Najlepiej sprawdza się do typowego, polskiego, niedzielnego obiadu. Jeżeli nadal nie przepadasz za porem to może właśnie ta surówka sprawi, że się polubicie? A może jesteś wielkim fanem i przepis ten również trafi do Twoich ulubionych? 🙂

Składniki:
– 1 puszka kukurydzy (285g)
– 1 por (ok. 200g)
– 3 jajka
– 1 jabłko
– 2 łyżki majonezu
– 2 łyżki skyru
– sól, pieprz, cukier

Pora kroimy w cienkie półkrążki, umieszczamy w misce, posypujemy odrobiną soli i cukru, mieszamy i odstawiamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Pora porządnie odciskamy w dłoniach (najlepiej w rękawiczkach). Jajka i jabłka pozbawione gniazd nasiennych rozdrabniamy w malakserze lub drobno kroimy i dodajemy do miski. Kukurydzę odcedzamy i wraz z majonezem oraz skyrem dodajemy do miski, mieszamy i doprawiamy wedle uznania.
Smacznego!

Na Thermomix „Surówka z pora”:
1. Do TM wlewamy wodę, wkładamy koszyczek, w koszyczku umieszczamy jajka, gotujemy na parze 14 min/Varoma/obr. 1. Po ugotowaniu jajka schładzamy zimną wodą, obieramy i kroimy na pół. TM płuczemy zimną wodą i osuszamy.
2. Pora kroimy w cienkie półkrążki, umieszczamy w misce, posypujemy odrobiną soli i cukru, mieszamy i odstawiamy.
3. Pora porządnie odciskamy w dłoniach (najlepiej w rękawiczkach).Do TM wkładamy jabłka i ugotowane jajka, rozdrabniamy 3 s/obr. 4. Rozdrobnione składniki przekładamy do miski.
4. Kukurydzę odcedzamy i wraz z majonezem oraz skyrem dodajemy do miski, mieszamy i doprawiamy wedle uznania.
Smacznego!

Dodaj komentarz