Szakszuka z soczewicą i kozim twarogiem

Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Tyle się dzieje, że ciężko znaleźć czas na gotowanie, a co dopiero na publikacje przepisów. Mimo wszystko, wpadam dziś do Was z przepisem, który możecie wykorzystać w przygotowaniu śniadania mistrzów, a nawet szybkiego obiadu. Szakszuka jest daniem bardzo szybkim, sycącym i możecie do niej wrzucić wszystko, co znajdziecie w lodówce. Czyż to nie cudowne? Moja dzisiejsza propozycja jest z wykorzystaniem czerwonej soczewicy i wspaniałego koziego twarogu, koniecznie jej spróbujcie!

Składniki na 3-4 porcje:
– 400g przecieru pomidorowego
– 4 jajka
– 100g twarogu koziego
– 90g soczewicy czerwonej
– 80g ajwaru
– 50g suchej kiełbasy
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– 1/3 łyżeczki papryki ostrej
– 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
– sól, pieprz

Dodatkowo:
– starty ser twardy kozi do posypania
– szczypiorek
– bazylia
– czosnkowe grzanki (żytnia bułka, masło, czosnek, sól)

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kiełbasę, podsmażamy przez ok. 5 minut, pod koniec dodajemy starty czosnek. Dodajemy przepłukaną soczewicę oraz przyprawy: paprykę ostrą i słodką, kolendrę oraz kmin rzymski. Chwilę podsmażamy, następnie wlewamy 250ml wody i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy przez ok. 10 minut do miękkości soczewicy. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy szczyptą cukru, solą, pieprzem i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 10 minut pod przykryciem. Dodajemy ajwar i mieszamy. Na gotujący się sos wbijamy jajka, obok układamy kawałki twarogu. Przykrywamy pokrywą i gotujemy przez ok. 5 minut aż białka jaj się zetną, ale żółtka pozostaną płynne. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, bazylią, startym serem i chrupiącymi czosnkowymi grzankami.
Smacznego!

4 Replies to “Szakszuka z soczewicą i kozim twarogiem”

  1. Wygląda naprawdę mega smacznie 🙂 Dzisiaj będzie mój pierwszy test tego dania, mam nadzieje że będzie takie samo jak Twoje. Dzięki za przepis

  2. Słyszałam, że jest pyszna. Będę musiała spróbowac ją zrobić

  3. Szakszuki nigdy nie robiłam, ale jej szybkość przygotowania i widok od razu mnie zachęca. 🙂

  4. Szakszuka jest przepyszna, można jeść codziennie i zawsze świetnie smakuje.

Dodaj komentarz