Placki ziemniaczane FIT

Czy placki ziemniaczane mogą być FIT? To zależy… Myślę, że każdy zgodzi się ze mną, że najlepsze placki ziemniaczane to te chrupiące, smażone na tłuszczu. Te, które dzisiaj chciałabym Wam zaproponować nie mogą być porównywane do tych klasycznych. Smakują zupełnie inaczej, gdyż nie są smażone z użyciem tłuszczu lub z minimalnym jego użyciem. Jednak jestem pewna, że wielu z Was chciałoby mieć ciastko i zjeść ciastko – stąd propozycja fit placków ziemniaczanych. Smakiem przypominają te nasze polskie, klasyczne placki, jednak brak im chrupkości. Osobiście bardzo je lubię i polecam Wam spróbować tej wersji.

Składniki na 5-6 porcji:
– 750g mączystych ziemniaków
– 50g mąki orkiszowej
– 2 cebule
– 2 jajka
– 2 ząbki czosnku
– 1 płaska łyżeczka soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu

Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach lub używamy malaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Do ziemniaków dodajemy mąkę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i przyprawy, mieszamy. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub z minimalnym jego użyciem, nakładamy 1 łyżkę masy, formując placek. Placki smażymy z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe.
Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do TM wkładamy ziemniaki, cebulę, czosnek, dodajemy mąkę, jajka, sól i pieprz, rozdrabniamy 20-30 s/obr. 5.
2. Sprawdzamy konsystencję, jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej mąki, mieszamy 7 s/obr. wsteczne/obr. 4. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.
3. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu lub z minimalnym jego użyciem, nakładamy 1 łyżkę masy, formując placek. Placki smażymy z obu stron, do momentu aż będą złotobrązowe.
Smacznego!

6 Replies to “Placki ziemniaczane FIT”

  1. Bardzo fajny przepis. Z rodziną uwielbiamy placki i fajnie mieć opcję trochę zdrowszej wersji.

  2. Dawno nie robiłam klasycznych placków. Wersja fit bardzo mi się podoba

  3. Chrupkość tradycyjnych placków bardzo lubię <3 ale i takie bardzo chętnie spróbuję. 🙂

  4. Dawno nie robiłam zwykłych placków. Wersja fit brzmi smacznie

  5. Do placków nigdy nie dodaję mąki!!! Robię placki w Thermomixie i zamiast mąki dokładam 4-5 łyżek płatków owsianych( lub innych bezglutenowych) oraz 1-2 marchewki pokrojone na kawałki. Włączam wyższe obroty 5-7. Na koniec dodaję dużo świeżej, posiekanej natki pietruszki lub koperku. PYCHA!!! Polecam, zwłaszcza tym, którzy stronią od glutenu. W innej wersji masę ziemniaczaną zapiekam w naczyniu żaroodpornym i podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany i łososia/ sosem czosnkowym na jogurcie/ ze śledziem w śmietanie … lub co kto woli.

    1. Super pomysł! Będę musiała spróbować 🙂

Dodaj komentarz