Gzik – twaróg z rzodkiewką i ogórkiem FIT

Czy znacie gzik? Gzik to potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej i kuchni kujawskiej. To nic innego jak twaróg ze śmietaną (lub jogurtem), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (lub innymi ulubionymi dodatkami). Najczęściej podawany jest razem z ziemniakami w mundurkach, co nazywamy gwarowo pyrami z gzikiem. Oprócz dodatku do ziemniaków gzik stanowi świetną „pastę” na śniadaniową kanapkę. Często podaję go również jako dodatek do placków ziemniaczanych, frytek, czy pieczonych półksiężyców z ziemniaków. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście, nie zastanawiajcie się dłużej! 🙂
Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na 3, jedna porcja to ok. 187kcal, B: 26,3g, T: 6,5g, W: 11g.

Składniki:
– 250g twarogu półtłustego
– 200-300g jogurtu naturalnego
– 1 ogórek
– 1 pęczek rzodkiewek
– 1/2 pęczka szczypiorku
– sól, pieprz

Twaróg rozgniatamy widelcem, dodając w trakcie jogurt, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ogórek pozbawiamy gniazd nasiennych i wraz z rzodkiewką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obsypujemy je solą i odstawiamy na chwilę, by puściły wodę. Następnie dodajemy je do twarogu wraz z posiekanym szczypiorkiem, mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gzik można podawać od razu lub wstawić na godzinę do lodówki – wtedy nabierze więcej smaku.
Smacznego!

z gzie

Dodaj komentarz