Kapusta pieczona w całości FIT

Dzisiaj mam dla Was przepis, który pewnie dla większości z Was będzie czymś nowym. Otóż, gdy pierwszy raz spróbowałam tak przygotowanej kapusty byłam pewna, że nie będzie to coś, co mnie zachwyci. Jednak już po pierwszym kęsie zakochałam się. Jest to świetna alternatywa dla sałatki z młodej kapusty, która możecie podać do każdego obiadu. Koniecznie zapiszcie ten przepis na później!
Przy podziale na 6 porcji, jedna to ok. 142kcal, B: 5,8g, T: 4,9g, W: 26,2g.

Składniki na 6-8 porcji:
– 1 biała kapusta
– 200ml bulionu
– 3 łyżki roztopionego masła/oliwy
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka miodu/syropu klonowego
– 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
– sól, pieprz

Piekarnik rozgrzewamy na 190 stopni. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i kroimy nożem na ósemki. W misce mieszamy masło, musztardę, miód i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim kapustę. Smarujemy ją połową mieszanki i zalewamy połową bulionu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45 minut. Następnie folię usuwamy, smarujemy kapustę resztą mieszanki i zalewamy resztą bulionu i ponownie pieczemy 40-45 minut, aż będzie miękka i lekko przypieczona.
Smacznego!

One Reply to “Kapusta pieczona w całości FIT”

  1. Mój mąż jest wielkim fanem kapusty. Przepis wygląda naprawdę ciekawie i jest to rzeczywiście fajna alternatywa dla tradycyjnych przepisów z kapustą. Na pewno wypróbuję!

Dodaj komentarz