Czy znajdą się tu fani polędwiczki wieprzowej? Jeśli tak, to śmiało możemy zbić sobie piątkę. Lecz jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście polędwiczki to koniecznie to nadróbcie. Jest to chude mięso z wieprzowiny – zawiera jedynie 3,5g tłuszczu na 100g produktu i jest niezwykle proste w przygotowaniu. Sól, pieprz i wykwintne danie gotowe. Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przepis na polędwiczkę w nieco innym wydaniu – z sosem pomarańczowym, ale również chciałabym zachęcić Was do wypróbowania przepisu z polędwiczką w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami – obłęd!
Składniki na 4 porcje:
– 600g polędwicy wieprzowej
– 300g ziemniaków
– 3 pomarańcze
– 200g fasolki szparagowej
– 200g zielonego groszku
– 2 szalotki
– 15ml oliwy + do smażenia
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– ¾ łyżeczki erytrolu
– ½ – ¾ łyżeczki soli
– ½ – ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę bez białych błonek, a z 3 pomarańczy wyciskamy sok, odstawiamy. Szalotkę drobno siekamy i wraz ze skórką z pomarańczy oraz oliwą dusimy w rondelku przez 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę na dużej mocy palnika. Polędwiczkę oczyszczoną z błonek i pokrojoną na 1,5cm plastry doprawiamy solą i pieprzem, następnie rumienimy ok. 3 minuty z każdej strony. Mięso ściągamy z patelni i układamy na arkuszu papieru do pieczenia, szczelnie owijamy i odstawiamy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy sok z pomarańczy, podgrzewamy 2 minuty. Łopatką zgarniamy z dna patelni pozostałości po smażeniu mięsa, aby aromaty wzajemnie się przeniknęły. Dodajemy 250ml wody i gotujemy 25 minut. W garnku zagotowujemy wodę i uzupełniamy wkładem do gotowania na parze na którym układamy pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę, groszek oraz mięso owinięte w papier, gotujemy 25-30 minut. Na patelnię dodajemy podduszoną szalotkę ze skórką pomarańczy i gotujemy ok. 8 minut, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy do sosu 20g ugotowanych ziemniaków, erytrol i tymianek, blendujemy na gładko. Wieprzowinę w sosie pomarańczowym podajemy z dodatkiem ugotowanych warzyw i sosem.
Smacznego!
Na Thermomix „Wieprzowina w sosie pomarańczowym”:
1. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę bez białych błonek, a z 3 pomarańczy wyciskamy sok, odstawiamy.
2. Do TM wkładamy skórkę otartą z pomarańczy i szalotkę, rozdrabniamy 3 s/obr. 8. Składniki zgarniamy na dno TM.
3. Dodajemy 15ml oliwy, dusimy bez założonej miarki 5 min/120°C/obr. łyżka. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę na dużej mocy palnika. Polędwiczkę oczyszczoną z błonek i pokrojoną na 1,5cm plastry doprawiamy solą i pieprzem, następnie rumienimy ok. 3 minuty z każdej strony. Mięso ściągamy z patelni i układamy na arkuszu papieru do pieczenia, szczelnie owijamy i odstawiamy.
5. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy sok z pomarańczy, podgrzewamy 2 minuty. Łopatką zgarniamy z dna patelni pozostałości po smażeniu mięsa, aby aromaty wzajemnie się przeniknęły.
6. Do TM wlawamy płyn z patelni i 250ml wody. Wkładamy koszyczek, odważamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Nakładamy dolną część przystawki Varoma, odważamy do niej fasolkę i groszek. Wkładamy wkład Varomy, układamy na nim mięso owinięte papierem do pieczenia, gotujemy na parze 25-30 min/Varoma/obr. 1. Zdejmujemy przystawkę Varoma, odstawiamy. Ostrożnie wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki.
7. Do TM dodajemy uduszoną szalotkę ze skórką pomarańczy, odparowujemy bez założonej miarki 8 min/Varoma/obr. łyżka.
8. Dodajemy 20g ugotowanych ziemniaków, erytrol i tymianek, miksujemy 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
9. Wieprzowinę w sosie pomarańczowym podajemy z dodatkiem ugotowanych warzyw i sosem.
Smacznego!
Pyszny pomysł na polędwiczkę, już to lubię. 🙂
Przepis wygląda przepysznie, ale nie wolno używać skórek z cytrusów w żadnej postaci. To jak są naszpikowane chemią jest straszne. Nie usunie tego nic.. Ale bez tego też pewnie pycha