Polędwiczka wieprzowa gotowana na parze w sosie pomarańczowym

Czy znajdą się tu fani polędwiczki wieprzowej? Jeśli tak, to śmiało możemy zbić sobie piątkę. Lecz jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście polędwiczki to koniecznie to nadróbcie. Jest to chude mięso z wieprzowiny – zawiera jedynie 3,5g tłuszczu na 100g produktu i jest niezwykle proste w przygotowaniu. Sól, pieprz i wykwintne danie gotowe. Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam przepis na polędwiczkę w nieco innym wydaniu – z sosem pomarańczowym, ale również chciałabym zachęcić Was do wypróbowania przepisu z polędwiczką w sosie winno-śmietanowym z suszonymi pomidorami – obłęd!

Składniki na 4 porcje:
– 600g polędwicy wieprzowej
– 300g ziemniaków
– 3 pomarańcze
– 200g fasolki szparagowej
– 200g zielonego groszku
– 2 szalotki
– 15ml oliwy + do smażenia
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– ¾ łyżeczki erytrolu
– ½ – ¾ łyżeczki soli
– ½ – ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę bez białych błonek, a z 3 pomarańczy wyciskamy sok, odstawiamy. Szalotkę drobno siekamy i wraz ze skórką z pomarańczy oraz oliwą dusimy w rondelku przez 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę na dużej mocy palnika. Polędwiczkę oczyszczoną z błonek i pokrojoną na 1,5cm plastry doprawiamy solą i pieprzem, następnie rumienimy ok. 3 minuty z każdej strony. Mięso ściągamy z patelni i układamy na arkuszu papieru do pieczenia, szczelnie owijamy i odstawiamy. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy sok z pomarańczy, podgrzewamy 2 minuty. Łopatką zgarniamy z dna patelni pozostałości po smażeniu mięsa, aby aromaty wzajemnie się przeniknęły. Dodajemy 250ml wody i gotujemy 25 minut. W garnku zagotowujemy wodę i uzupełniamy wkładem do gotowania na parze na którym układamy pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę, groszek oraz mięso owinięte w papier, gotujemy 25-30 minut. Na patelnię dodajemy podduszoną szalotkę ze skórką pomarańczy i gotujemy ok. 8 minut, aż sos się zredukuje. Następnie dodajemy do sosu 20g ugotowanych ziemniaków, erytrol i tymianek, blendujemy na gładko. Wieprzowinę w sosie pomarańczowym podajemy z dodatkiem ugotowanych warzyw i sosem.
Smacznego!

Na Thermomix „Wieprzowina w sosie pomarańczowym”:
1. Z 1 pomarańczy ścieramy skórkę bez białych błonek, a z 3 pomarańczy wyciskamy sok, odstawiamy.
2. Do TM wkładamy skórkę otartą z pomarańczy i szalotkę, rozdrabniamy 3 s/obr. 8. Składniki zgarniamy na dno TM.
3. Dodajemy 15ml oliwy, dusimy bez założonej miarki 5 min/120°C/obr. łyżka. Przekładamy do innego naczynia, odstawiamy.
4. Na patelni rozgrzewamy oliwę na dużej mocy palnika. Polędwiczkę oczyszczoną z błonek i pokrojoną na 1,5cm plastry doprawiamy solą i pieprzem, następnie rumienimy ok. 3 minuty z każdej strony. Mięso ściągamy z patelni i układamy na arkuszu papieru do pieczenia, szczelnie owijamy i odstawiamy.
5. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy sok z pomarańczy, podgrzewamy 2 minuty. Łopatką zgarniamy z dna patelni pozostałości po smażeniu mięsa, aby aromaty wzajemnie się przeniknęły.
6. Do TM wlawamy płyn z patelni i 250ml wody. Wkładamy koszyczek, odważamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Nakładamy dolną część przystawki Varoma, odważamy do niej fasolkę i groszek. Wkładamy wkład Varomy, układamy na nim mięso owinięte papierem do pieczenia, gotujemy na parze 25-30 min/Varoma/obr. 1. Zdejmujemy przystawkę Varoma, odstawiamy. Ostrożnie wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki.
7. Do TM dodajemy uduszoną szalotkę ze skórką pomarańczy, odparowujemy bez założonej miarki 8 min/Varoma/obr. łyżka.
8. Dodajemy 20g ugotowanych ziemniaków, erytrol i tymianek, miksujemy 1 min/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
9. Wieprzowinę w sosie pomarańczowym podajemy z dodatkiem ugotowanych warzyw i sosem.
Smacznego!

2 Replies to “Polędwiczka wieprzowa gotowana na parze w sosie pomarańczowym”

  1. Pyszny pomysł na polędwiczkę, już to lubię. 🙂

  2. Przepis wygląda przepysznie, ale nie wolno używać skórek z cytrusów w żadnej postaci. To jak są naszpikowane chemią jest straszne. Nie usunie tego nic.. Ale bez tego też pewnie pycha

Dodaj komentarz