Makaron z indykiem z pesto z awokado i migdałów

Jak już dawno zauważyliście, prawdziwa ze mnie makaroniara. Uwielbiam makarony pod każdą możliwą postacią. Uwielbiam każdy kształt, makarony na słodko, na słono, w wersji wegańskiej lub mięsnej, zapiekane, smażone, czy nawet na zimno. Makarony to coś, co mogłabym jeść na okrągło i nigdy mi się nie znudzą. Jeżeli chcemy posłużyć się jakimikolwiek dodatkami – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Coś pięknego! Dlatego dzisiaj chciałabym zaproponować Wam makaron z nietypowym pesto – z pesto z awokado i migdałów. Zaopatrzcie się w składniki już jutro lub zapiszcie przepis na później 🙂

Składniki na 4-5 porcji:
– 400g mięsa z piersi indyka
– 300g makaronu spaghetti
– 1 awokado
– 50g płatków migdałów
– 50g kiełków
– garść listków bazylii
– garść rukoli/roszponki
– pęczek natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki wody
– kilka pomidorków koktajlowych
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoto na 1 łyżce oliwy. Migdały prażymy na suchej patelni i blendujemy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do nich czosnek, bazylię, natkę pietruszki, awokado, oliwę i sól, blendujemy. Jeśli potrzeba dolewamy wody (pesto nie ma być aksamitnie gładkie). Do ugotowanego makaronu dodajemy pesto i kawałki indyka, delikatnie mieszamy, podajemy z pomidorkami i kiełkami.
Smacznego!

3 Replies to “Makaron z indykiem z pesto z awokado i migdałów”

  1. Bardzo lubię takie potrawy. Przepis koniecznie wypróbuję

  2. Takiego pesto jeszcze nie jadłam. Danie wygląda baaardzo smakowicie. 🙂

  3. Bardzo smaczne 🙂 Dziękuję serdecznie za przepis!

Dodaj komentarz