Nie wiem, czy pamiętacie, że kiedyś byłam weganką? Mimo, że już nią nie jestem to i tak z przyjemnością wracam do niektórych wegańskich przepisów. Między innymi nadal uwielbiam smak wegańskiego mac&cheese, który prawie wcale nie różni się od oryginalnej wersji. Co więcej, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej tłuszczu i dostarcza o wiele więcej witamin i składników mineralnych! Spróbujcie 🙂
Składniki na 3-4 porcje:
– 400g makaronu, np. świderków
– 3 średnie ziemniaki
– 2 marchewki
– 175ml wody z gotowania warzyw lub bulionu
– 1 cebula
– 80g nerkowców lub masła z nerkowców
– 3 łyżki płatków drożdżowych
– 3 ząbki czosnku
– sok z 1/2 cytryny
– 1/2 łyżki musztardy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1/3 łyżeczki papryki ostrej
Dodatkowo: płatki chili lub jalapeño, posiekana natka pietruszki do posypania, bułka tarta
Jeżeli używamy orzechów, zalewamy je wodą i namaczamy przez ok. 2 godziny. Warzywa kroimy i gotujemy z cebulą oraz czosnkiem do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki prócz makaronu miksujemy na gładką masę. Otrzymany sos łączymy z makaronem. Tak przygotowany makaron posypujemy płatkami chili lub jalapeño oraz posiekaną natką pietruszki.
Inna propozycja: Makaron z sosem przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy bułką tartą i zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Tak przygotowany makaron posypujemy płatkami chili lub jalapeño oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Wygląda bardzo pysznie i meeega serowo 😉
Pyszne serowe danie, a do tego proste w wykonaniu. 🙂