Jak na makaroniarę przystało, czas na przepis z użyciem makaronu. Wszystkie przepisy z użyciem makaronu są o tyle świetne, że wystarczy zmienić tylko jego kształt, a od razu danie przybiera innego smaku. W dzisiejszym przepisie wykorzystałam jeden z moich ulubionych – świeże płaty lasagne. Można je dostać w Auchan (są w stałej ofercie), czasami w Kauflandzie oraz podczas włoskiego tygodnia w Lidlu. Warto zaopatrzyć się w nie i mieć w lodówce na bardziej lub mniej specjalne okazje. Dzisiejszy przepis, mimo, że był efektem totalnej czystki lodówki to jest strzałem w dziesiątkę! Koniecznie skorzystajcie z niego, nawet jeśli posiadacie tylko część składników. Pozostałe śmiało możecie wymienić je na te, które Wam zalegają. Przepis na około 10-12 porcji.
Składniki:
– 400ml przecieru pomidorowego
– 400g mięsa chudego z szynki
– 250g świeżych płatów lasagne
– 250g mrożonego groszku
– 250g mrożonej fasolki szparagowej
– 3 łodygi selera naciowego
– 150g mozzarelli
– 100g ricotty
– 1 cebula
– 40g parmezanu
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– sól, pieprz
Cebulę, seler i czosnek siekamy, smażymy na oliwie. Po chwili dodajemy mięso i smażymy, aż zmieni kolor. Następnie dodajemy oregano i tymianek oraz koncentrat pomidorowy, smażymy przez kilka minut i dodajemy przecier (pozostawiamy 2 łyżki na dno naczynia). Dodajemy groszek oraz fasolkę i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Na dnie żaroodpornej formy rozsmarowujemy 2 łyżki przecieru, następnie układamy naprzemiennie:
1. płat makaronu, sos mięsny, tartą mozzarellę,
2. płat makaronu, sos mięsny, tartą mozzarellę,
3. płat makaronu, sos mięsny, tartą mozzarellę,
4. płat makaronu, ricottę, parmezan,
5. płat makaronu, sos mięsny, tartą mozzarellę,
6. płat makaronu, sos mięsny, tartą mozzarellę.
Całość zapiekamy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Będę musiała spróbować. Jeszcze warzyw nie dawałam