• Desery
  • Gorąca czekolada do picia z cynamonem i pomarańczą

    Mało dietetycznie, mało fit? Czasami można sobie pozwolić na małe co nieco. Szczególnie, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje, a dorwie nas przeziębienie tak jak teraz dopadło mnie. Lepiej nie sięgać po gotowe saszetki, które można kupić w markecie, lepiej przygotować czekoladę samemu. Domowa wersja nie zawiera dodatkowego cukru, aromatów, czy emulgatorów. W dodatku radość […]

  • Makarony
  • Wegański makaron z serem Mac&Cheese

    Nie wiem, czy pamiętacie, że kiedyś byłam weganką? Mimo, że już nią nie jestem to i tak z przyjemnością wracam do niektórych wegańskich przepisów. Między innymi nadal uwielbiam smak wegańskiego mac&cheese, który prawie wcale nie różni się od oryginalnej wersji. Co więcej, jest mniej kaloryczny, zawiera mniej tłuszczu i dostarcza o wiele więcej witamin i […]

  • Pasty na kanapkę
  • Domowy ser topiony ze szczypiorkiem

    Nie masz pomysłu na śniadanie? Znudziły Ci się szynka, ser, czy standardowe pasty kanapkowe? Dziś mam dla Was coś wspaniałego! Jeżeli lubicie serki topione, ale przeraża Was skład serków, które można dostać w markecie ten przepis jest dla Was. Osobiście nie jestem wielką fanką tych serków, ale tego domowego nie jestem w stanie odmówić. Ja […]

  • Śniadanie
  • Szakszuka z soczewicą i kozim twarogiem

    Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Tyle się dzieje, że ciężko znaleźć czas na gotowanie, a co dopiero na publikacje przepisów. Mimo wszystko, wpadam dziś do Was z przepisem, który możecie wykorzystać w przygotowaniu śniadania mistrzów, a nawet szybkiego obiadu. Szakszuka jest daniem bardzo szybkim, sycącym i możecie do niej wrzucić wszystko, co znajdziecie w […]

  • Wegańskie
  • Gofry warzywne z dipem pietruszkowym

    Dziś przepis dla fanów gofrów i placków ziemniaczanych jednocześnie. Czy jedliście wcześniej takie cudo? Jeśli, nie to koniecznie spróbujcie! Gofro-placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i świetnie sprawdzą się na obiad, na przekąskę do szkoły, czy pracy, a nawet jako wytrawne śniadanie. Są bezglutenowe, wegańskie i sycą na dłuuugo. Ponadto, śmiało możecie kombinować z […]

  • Pasty na kanapkę
  • Hummus z natką pietruszki

    Za oknem już jesienna szaruga, temperatury stają się coraz niższe… czas zadbać o siebie i swoje zdrowie! W takim okresie bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego dziś mam dla Was świetny przepis z dużą dawką witaminy C! Hummus świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, jako pasta do warzyw pokrojonych w słupki, jako pasta do wrapów, […]

  • Ciasteczka
  • Ciastka owsiane ze słonecznikiem FIT

    Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych, najlepszych przepisów na ciastka owsiane. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, potrzebujemy jedynie 5 składników, a smakiem rozkochają w sobie każdego. Chrupiące, aromatyczne, znikające w mgnieniu oka. Czy muszę pisać więcej? Koniecznie ich spróbujcie jak najszybciej lub zapiszcie przepis na później!Z przepisu wychodzi 12 ciastek, z […]

  • Sałatki i surówki
  • Nadziewane pomidory na sałatce z brokułu, jarmużu i wędzonego tofu

    Nie wiem jak Wy, ale ja sałatki lubię najbardziej. Tak naprawdę możemy w nich wykorzystać wszystko to, co zalega nam w lodówce, ich przygotowanie zazwyczaj trwa tylko chwilę i pełne są witamin oraz składników mineralnych. Same plusy! Co więcej, sałatki mogą być zapychające – wykorzystując oliwę, orzechy, mięso, strączki, czy tofu sprawimy, że sałatka nasyci […]

  • Domowe przetwory/dodatki
  • Domowy solony karmel

    Czy znajdzie się ktoś kto nie lubi solonego karmelu? Słodycz przełamana słonym smakiem to coś, czego nie mogę sobie odmówić. Przepis te warto trzymać pod ręką. Jest prosty w użyciu i świetnie sprawdzi się jako polewa do ciast, lodów, czy deserów. Koniecznie spróbujcie! Składniki:– 70ml śmietanki 30%– 60ml wody– 45g cukru trzcinowego– 1 łyżka masła– […]