Hummus z natką pietruszki

Za oknem już jesienna szaruga, temperatury stają się coraz niższe… czas zadbać o siebie i swoje zdrowie! W takim okresie bardzo łatwo o przeziębienie, dlatego dziś mam dla Was świetny przepis z dużą dawką witaminy C! Hummus świetnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapkę, jako pasta do warzyw pokrojonych w słupki, jako pasta do wrapów, a nawet jako dodatek do makaronu. Jeżeli lubicie klasyczną wersję, wersja z natką pietruszki na pewno przypadnie Wam do gustu!

Składniki:
– 240g ciecierzycy gotowanej lub z zalewy
– sok z ½ pomarańczy
– 2 łyżki tahiny
– 2 łyżki lodowatej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 pęczek natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– sól
do podania: dobra oliwa, kilka kulek ciecierzycy, zatar

Natkę pokroić wraz z łodyżkami i zblendować wraz z czosnkiem i oliwą. Cieciorkę odcedzić i przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z pomarańczy i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Do pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Gotowy hummus przełożyć do miski i udekorować – u mnie jest to chlust oliwy, kilka kulek ciecierzycy i zatar. Jeść z pitą, pieczywem lub świeżymi warzywami, przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce do 5 dni.
Smacznego!

Dodaj komentarz