Gofry warzywne z dipem pietruszkowym

Dziś przepis dla fanów gofrów i placków ziemniaczanych jednocześnie. Czy jedliście wcześniej takie cudo? Jeśli, nie to koniecznie spróbujcie! Gofro-placki z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące i świetnie sprawdzą się na obiad, na przekąskę do szkoły, czy pracy, a nawet jako wytrawne śniadanie. Są bezglutenowe, wegańskie i sycą na dłuuugo. Ponadto, śmiało możecie kombinować z proporcjami warzyw i wykorzystać te, które lubicie najbardziej. Przepis na 6 porcji placków, jedna porcja bez dipu to ok. 218kcal, B: 4,4g, T: 3,9g, W: 40,8g.

Składniki na gofry:
– 800g ziemniaków
– 2 marchewki
– 1 cukinia
– 1/3 selera
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżki oleju
– 1,5 łyżeczki oregano
– 1 ząbek czosnku
– 1 lub 3/4 łyżeczki soli

Składniki na dip:
– 4 łyżki oliwy
– 50ml wody
– 1/2 pęczka natki pietruszki
– sok z 1/2 cytryny
– 3 łyżeczki miodu/syropu klonowego
– 1 łyżeczka ostrej musztardy
– sól

Na tarce o drobnych oczkach ścieramy cukinię, marchew, seler i ziemniaki, odciskamy przez sito. Odciśnięte warzywa oprószamy mąką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gofrownicę rozgrzewamy, natłuszczamy olejem i pieczemy, aż równo się zarumienią. W tym czasie przygotowujemy dip, mieszając ze sobą wszystkie składniki prócz wody. Na koniec dip łączymy z taką ilością wody, by otrzymać najbardziej ulubioną konsystencję.
Smacznego!

2 Replies to “Gofry warzywne z dipem pietruszkowym”

  1. Ekstra! Takich gofrów jeszcze nie robiłam. 🙂

  2. Nigdy nie jadłam takich gofrów. Będę musiała spróbować.

Dodaj komentarz