Gorąca czekolada do picia z cynamonem i pomarańczą

Mało dietetycznie, mało fit? Czasami można sobie pozwolić na małe co nieco. Szczególnie, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje, a dorwie nas przeziębienie tak jak teraz dopadło mnie. Lepiej nie sięgać po gotowe saszetki, które można kupić w markecie, lepiej przygotować czekoladę samemu. Domowa wersja nie zawiera dodatkowego cukru, aromatów, czy emulgatorów. W dodatku radość z przygotowania domowej czekolady jest nie do opisania. Spróbujcie!
Przy podziale na dwie porcje, jedna porcja bez śmietanki to ok. 292kcal, B: 8,5g, T: 15,1g, W: 29,4.

Składniki na 2-3 porcje:
– 350ml mleka
– 40g czekolady mlecznej
– 40g czekolady gorzkiej
– starta skórka z pomarańczy
– szczypta cynamonu
Dodatkowo: 250ml ubitej śmietanki 30%

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do roztopienia się czekolady. Dodajemy cynamon i otartą skórkę z pomarańczy, mieszamy, zagotowujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy cynamonem i jadalnym złotym brokatem.
Smacznego!

5 Replies to “Gorąca czekolada do picia z cynamonem i pomarańczą”

  1. Pyszności na długie zimowe wieczory 😉

  2. Dla takiego napoju warto zgrzeszyć. Czuję, że to będzie moja ulubiona czekolada

  3. Pyszna czekolada na pogodę i niepogodę. :))

  4. Czekoladowe niebo… Czasami też robię z cynamonem i piankami. 🙂

  5. Uwielbiam pić czekoladę na różne sposoby, ale przyznam że z cynamonem jeszcze nie piłam 🙁 A Twoja wygląda nieziemsko.

Dodaj komentarz