Modro kapusta – czerwona kapusta do obiadu na ciepło

Modro kapusta… znacie? Lubicie? To typowy, tradycyjny polski dodatek do obiadu. Przepis jest bardzo stary, a posiadam go od mojej, świętej pamięci babci. Przygotowując to danie zawsze wracam myślami do czasów dzieciństwa i z uśmiechem na twarzy wspominam stare czasy. A Wy? Posiadacie takie smaki, które przywołują Wam piękne wspomnienia? Jeśli tak, podzielcie się nimi ze mną! 🙂

Składniki:
– 1 mała czerwona kapusta
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 20g masła
– 1 łyżeczka cukru
– sok z 1/2 cytryny
– sól, pieprz

Kapustę pozbywamy brzydkich liści, płuczemy, drobno szatkujemy, zalewamy gotującą się wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy obgotowaną kapustę. Chwilę smażymy, następnie dodajemy starte jabłko, cukier, pieprz i sól. Całość zakwaszamy sokiem z cytryny, mieszamy i podajemy.
Smacznego!

2 Replies to “Modro kapusta – czerwona kapusta do obiadu na ciepło”

  1. Czerwoną lubię szczególnie. 🙂 W wersji na ciepło jeszcze nie jadłam.

  2. Uwielbiam modro kapustę, ale robię troszkę inaczej – duszę ją z dodatkiem octu i też jest przepyszna https://korniszonki.blogspot.com/2019/11/modra-kapusta-babci-rysi.html

Dodaj komentarz