Bezglutenowa tarta z batatów ze szpinakiem FIT

Witam Was po krótkiej przerwie! Dzisiaj coś specjalnie dla bezglutków lub osób, które po prostu stronią od mąki. Osobiście uwielbiam takie nowoczesne podejście do jedzenia i wszelkie nietuzinkowe pomysły staram się wcielać w życie. Ten pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, więc z wielką przyjemnością dzielę się z Wami tym przepisem. Jestem pewna, że będziecie równie zachwyceni jak ja! 🙂

Składniki na spód:
– 2 średnie bataty
– 1 ząbek czosnku
– świeży rozmaryn
– oliwa
Składniki na farsz:
– 125g szpinaku
– 2 jajka
– 1 cebula
– 100g fety
– 75g tłustego twarogu
– 1 łyżka masła
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól, pieprz

Bataty obieramy i kroimy w talarki, umieszczamy w misce. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i wraz z oliwą oraz świeżym rozmarynem umieszczamy w misce, mieszamy. W tortownicy o średnicy 25cm układamy plasterki batata na zakładkę (boki wykładamy półtalarkami). Pieczemy 18 minut w piekarniku nagrzanym na 210 stopni. Cebulę pokrojoną w piórka przesmażamy na maśle, a następnie dodajemy szpinak i smażymy, aż zredukuje swoją objętość. Dodajemy gałkę, sól, pieprz oraz 75g rozdrobnionej fety. Jajka i twaróg mieszamy w misce i doprawiamy. Na podpieczone bataty wykładamy farsz szpinakowy i zalewamy masą jajeczną. Tartę oprószamy pozostałą fetą i rozmarynem. Pieczemy 25 minut w 210 stopniach.
Smacznego!

8 Replies to “Bezglutenowa tarta z batatów ze szpinakiem FIT”

  1. Wygląda apetycznie. Bardzo chętnie bym spróbowała. Tylko musiałabym mini zrobić bo u mnie sami wybredni

  2. Czy twaróg jest konieczny?

    1. Nie, może być to feta, ricotta, serek wiejski 🙂

  3. Czy twaróg jest konieczny?

    1. Nie, może być to feta, ricotta, serek wiejski 🙂

  4. Pysznie wygląda. Z chęcią bym wypróbowała przepis

  5. Nie jadłam jeszcze takiej. Jestem ciekawa smaku

  6. Nigdy nie robiłam takiej. Czuję że będzie mi smakować.

Dodaj komentarz