Zupa rybna z owocami morza

Ryby i owoce morza uwielbiam, niestety jadam je jedynie od święta. A u Was jak to wygląda? Często pojawiają się u Was w menu? A może nie są to Wasze smaki? Wielu moich pacjentów otwarcie przyznaje mi się, że bardzo lubią je jeść, natomiast nie posiadają wystarczającej wiedzy, czy umiejętności, żeby przygotować smakowite dania z nimi w roli głównej. W związku z tym, chciałabym przedstawić Wam prosty przepis na lekką, włoską zupę rybną z owocami morza. Śmiało posłużcie się mrożonymi mieszankami owoców morza, które można znaleźć w prawi każdym supermarkecie.

Składniki na 4 porcje:
– 800ml wrzącej wody
– 400g filetu z dorsza
– 400g mixu owoców morza
– 400g pomidorów krojonych
– 200ml białego wina
– 100g makaronu ryżowego
– 2 łyżki oliwy
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego
– pół pęczka natki pietruszki
– 1/2 chili
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek, posiekane w kosteczkę chili i smażymy na małym ogniu przez 3 minuty, co chwilę mieszając. Do garnka dodajemy pomidory i na większym ogniu gotujemy 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy koncentrat, połowę posiekanej natki pietruszki, wino i gotujemy 5 minut. Wlewamy wrzątek, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na większym ogniu przez około 5 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Filety ryby bez skóry i ości kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka z sosem dodajemy owoce morza i rybę. Gotujemy przez 3 minuty na średnim ogniu, w połowie delikatnie mieszamy składniki. Dodajemy resztę natki pietruszki. Makaron układamy w głębokim naczyniu, zalewamy niewielką ilością wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 3-4 minuty. Dodajemy go do zupy tuż przed podaniem.
Smacznego!

Dodaj komentarz