Omlet z pomidorkami, szpinakiem i fetą

Dawno nie wstawiałam żadnego przepisu na śniadanie… więc dziś czas na omlet! Należę do tych osób, które jadają o wiele częściej śniadania na słono niż na słodko. Co więcej… mam stały wzór śniadaniowy – przez lata mogą jeść to samo i nigdy mi si to nie znudzi. Prawdopodobnie taka rutyna jest wynikiem mojego lenistwa, by rano nie zastanawiać się zbyt długo, co przygotować?, czy na co mam dzisiaj ochotę? Zaważyłam jednak, że śniadanie bez jajka to śniadanie stracone. Czy Wy też macie swoje śniadaniowe przyzwyczajenia? 🙂

Składniki na 2 porcje:
– 4 jajka
– 4 łyżeczki mąki pełnoziarnistej żytniej
– 2 garści pomidorków koktajlowych
– 1 garść szpinaku
– 30g fety
– sól, pieprz

Z przepisu możemy wykonać dwa omlety lub jeden duży i przekroić go na pół. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Do ubitych białek, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżeczce mąki. Jeżeli używamy – na patelni rozgrzewamy olej (ja pominęłam). Masę przelewamy na gorącą patelnię, na wierzchu układamy szpinak, pomidorki pokrojone na pół i fetę. Oprószamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dosmażamy.
Smacznego!

3 Replies to “Omlet z pomidorkami, szpinakiem i fetą”

  1. Smakowity omlecik. Ja też mam rutynę i wolę szybkie śniadania. 😉

  2. Z chęcią zjem takie śniadanie,. Przepis jak najbardziej mi sie podoba

  3. Uwielbiam omlety, choć nie jestem w nich dobra. Twój wygląda idealnie. <3

Dodaj komentarz