Pełnoziarnisty chleb pszenno-żytni z orzechami włoskimi

Nie ma to jak domowe pieczywo… A jaką ma się frajdę, gdy takie samodzielnie upiecze się w domowych warunkach! Co najbardziej lubię w domowych wypiekach? To, że możemy umieścić w nich wszelkie orzechy i nasiona, które lubimy szczególnie. To, że możemy posłużyć się ulubionymi mąkami w proporcjach, które uważamy za słuszne. Oraz to, że nic nie smakuje tak dobrze, jak jeszcze ciepła kromka świeżo upieczonego chleba z dodatkiem dobrego masła… mniam! Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście własnego chleba na zakwasie, koniecznie spróbujcie wykonać go z tego przepisu – nie jest trudny, a chlebek zawsze wychodzi pyszny.

Składniki:
– 275ml wody
– 230g mąki pszennej 1050
– 220g mąki żytniej pełnoziarnistej 2000
– 100g zakwasu żytniego
– 50g orzechów włoskich
– 50g pestek dyni
– 50g słonecznika
– 15g siemienia lnianego lub świeżo zmielonego lnu
– 10g oliwy
– 10g soli
– 10g świeżych drożdży (opcjonalnie)
– szczypta cukru

Siemię lniane mielimy. Do miski wkładamy siemię, pokruszone drożdże, cukier, zakwas, mąki, oliwę, orzechy, dynię, słonecznik, wodę, sól i wyrabiamy ok. 5 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 50°C. Formę keksową (20 x 10 cm) wykładamy papierem do pieczenia. W formie umieszczamy ciasto, a wierzch smarujemy oliwą. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika, pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-50 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę w piekarniku do 200°C i pieczemy 30-35 minut. Formę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!

Na Thermomix:
1. Do czystego i suchego TM wsypujemy siemię lniane, mielimy 20 s/obr. 10. Siemię zgarniamy kopystką ze ścianek na dno TM.
2. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, zakwas, mąki, oliwę, orzechy, dynię, słonecznik, wodę, sól i wyrabiamy 3 min/interwał.
3. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 50°C. Formę keksową (20 x 10 cm) wykładamy papierem do pieczenia. W formie umieszczamy ciasto, a wierzch smarujemy oliwą.
4. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika, pozostawiamy do wyrośnięcia na 45-50 minut. Po tym czasie podwyższamy temperaturę w piekarniku do 200°C i pieczemy 30-35 minut. Formę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Smacznego!

Dodaj komentarz