Czy znajdą się jacyś wielbiciele frytek? Ja przyznaję, że frytki uwielbiam… ale, nie te smażone. Najbardziej lubię wersję pieczoną, grubo ciachaną, z ulubionymi przyprawami i świetnymi dipami w wersji FIT. Takie frytki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, grilla, czy na imprezę. Powiem Wam szczerze, że czasami mam tak dużego lenia, że takie frytki nie stanowią tylko dodatku, a są po prostu obiadem… 🙂 Jeżeli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście frytek w ten sposób to koniecznie ich spróbujcie! Koniecznie wypróbujcie też dipy i dajcie znać, który smakuje Wam najbardziej.
*Śmiało możecie przygotować frytki tylko ze zwykłych ziemniaków.
Składniki na frytki:
– 3-4 mączyste ziemniaki
– 2 bataty
– 2 fioletowe ziemniaki
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki wody
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka tymianku
– 1/3 łyżeczki chili
– sól, pieprz
*opcjonalnie: 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
Ziemniaki kroimy na grubsze słupki i umieszczamy w dużej misce. W miseczce łączymy olej, wodę oraz przyprawy i przelewamy do miski z ziemniakami, dokładnie mieszkamy. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w 240 stopniach, aż będą chrupiące.
DIP ZIOŁOWY:
– 175g serka śmietankowego light
– 3 łyżki jogurtu
– 2 łyżki szczypiorku
– 1 łyżka świeżego tymianku
– 2 dymki
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz
Tymianek i szczypiorek siekamy, dymkę drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i schładzamy przed podaniem.
ODCHUDZONY SOS MAJONEZOWY:
– 2 łyżki skyru naturalnego
– 2 łyżki ketchupu
– 1 łyżeczka majonezu
– sól, pieprz
W misce dokładnie łączymy ze sobą składniki. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
DIP CURRY:
– 2 łyżki skyru naturalnego
– 1 łyżka jogurtu
– 1 płaska łyżka majonezu
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 dymka
– 1/3 łyżeczki kurkumy
– sól, pieprz
Dymkę drobno kroimy i łączymy z pozostałymi składnikami. Schładzamy w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Tak, pieczone najlepsze. 🙂 Najczęściej robię z batatów, a z fioletowych ziemniaków jeszcze nie próbowałam.
Wyglądają naprawdę super. Ciekawa jetem jakby smakowały bataty z takimi dipami.
Chętnie spróbuję takich frytek z curry.
Ostatnio robię już tylko wersję pieczoną. Takie dipy chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji. 🙂
Wyglądają niesamowicie smakowicie <3
Zdecydowanie muszę wypróbować 😀
Jeszcze nie robiłam takich frytek. Prezentują się bardzo smacznie i na pewno zdrowiej