• Szybki obiad
  • Pad Thai z krewetkami i kurczakiem FIT

    Odkąd pierwszy raz w życiu spróbowałam Pad Thai’a od razu zakochałam się w tym daniu! Jeżeli jeszcze nigdy go nie jedliście to czas odrobić pracę domową i spróbować tego arcydzieła. Niesamowite połączenie wszystkich pięciu znanych nam smaków na jednym talerzu w formie makaronu, który zajada się pałeczkami. Czy to nie brzmi pysznie? Próbowałam wielu Pad […]

  • Sałatki i surówki
  • Sałatka z burakiem i kalafiorem z pomarańczowym dressingiem

    Sałatki świetnie sprawdzają się do lunchbox’a, jako dodatek do obiadu, czy danie kolacyjne. Warto mieć zapisane ciekawe przepisy na nie, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy się przydadzą. Mało czasu na przygotowanie posiłku, czy niezapowiedziana wizyta gości to okazje, kiedy warto z nich skorzystać. Dlatego dziś, mam dla Was pyszny przepis na sałatkę z pieczonym burakiem […]

  • Niskokaloryczne
  • Żurek na zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy i jajkiem

    Dzisiejszy wpis dedykuję mojej ukochanej babci Krysi, która nauczyła mnie jeść dobry żurek w towarzystwie pulpecików z białej kiełbasy. Niby drobny zabieg, a zwykły żurek może stać się wyjątkowym daniem. Uwierzcie mi, że biała kiełbasa w postaci pulpecików smakuje jeszcze lepiej niż ta, podana w postaci plastrów. Kiedy pierwszy raz kilka lat temu, moja babcia […]

  • Mięso i ryby
  • Grillowane sataye z kurczaka z sosem orzechowym

    Już za parę dni dojdzie do nas fala ciepłych temperatur, czas więc przygotować grilla! Wiadomo, obecna sytuacja zmusza nas do pozostania w domu, a nie wszyscy mamy taras, czy ogród, wtedy warto skorzystać z grilla domowego. Osobiście uwielbiam to urządzenie, gdyż można w nim przygotowywać różne cuda! Poczynając od grillowania mięsa, poprzez warzywa, kanapki, a […]

  • Bezglutenowe
  • Sałatka wiosenna z jajkami przepiórczymi FIT

    Od paru dni za oknem piękna wiosna, więc niech zagości ona również na naszych talerzach. Jak wiosna – to niech będzie duuuużo zielonego. Bazą każdej sałatki może być sałata lodowa, rzymska, roszponka, rukola, a najlepiej to, co smakuje nam najbardziej. Do zielonej bazy dodajmy ogórka, rzodkiewkę, czy inne warzywa, które mamy w lodówce, do tego […]

  • Kluski/pierogi/kopytka
  • Kluski leniwe bezglutenowe

    Kopytka i kluski leniwe to moje ulubione smaki dzieciństwa. Zajadałam je z masłem i cukrem, ze śmietaną, jogurtem, czy mięsnymi, gęstymi sosami. Na każdy mój przyjazd do dziadków moja babcia szykowała mi solidną ich porcję. Teraz jednak, kiedy przyjdzie mi ochota przygotowuję je sama w domu. Czasem w wersji z glutenem, dzisiaj jednak bez niego. […]

  • Sałatki i surówki
  • Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą FIT

    W okresie, kiedy większość z nas ma obniżoną odporność należy szczególnie zadbać o siebie. Podstawą zawsze jest odpowiednia ilość snu, podejmowanie aktywności fizycznej, zrezygnowanie lub zredukowanie używek oraz odpowiednia dieta. Dieta sprzyjająca wzmocnieniu odporności to ta, która obfita jest w warzywa i owoce. Większość z nas siedzi teraz w domu na przymusowym urlopie lub pracy […]

  • Domowy FAST-FOOD
  • Wegetariańskie burgery z halloumi i awokado FIT

    Przyznam szczerze, że dzisiaj prezentowany burger jest jednym z najlepszych, jakiego miałam okazję w życiu jeść. Staram się spożywać mięso jak najrzadziej, dlatego wegetariański burger jest świetną alternatywą dla zwykłego, mięsnego jego odpowiednika. Jego przygotowanie wydaje mi się jeszcze prostsze niż oryginału, a w smaku może śmiało z nim konkurować. Nie czekajcie dłużej, koniecznie go […]