Orkiszowe kluski leniwe z jagodami FIT

Nie jestem ogromną fanką jagód, natomiast np. obok jagodzianek nie przejdę obojętnie. Z racji tego, że mój mężczyzna jagody bardzo lubi postanowiłam sprawić mu niespodziankę i przygotowałam jagodowe kluski leniwe. U nas w domu rzadko jada się potrawy typowo mączne, pomijając makarony, więc sprawiłam mu ogromną frajdę – sobie również. Zapomniałam już jak szybko i przyjemnie się je przygotowuje, a ich kolor zaskoczył nawet mnie. Cudowny prawda?
Przepis na 4-5 porcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna z dodatkami to ok. 532kcal, B: 35,9g, T: 6,2g, W: 82,9g.

Składniki:
– 400g twarogu półtłustego
– 300g mąki orkiszowej
– 150g świeżych jagód
– 70g skrobi ziemniaczanej
– 1 jajko
– 20-30g erytrolu
– szczypta soli
Dodatkowo:
– skyr naturalny
– skyr waniliowy
– jagody, maliny, borówki, listki mięty

Jagody oczyszczamy i miksujemy prawie na gładko. Twaróg wkładamy do miski z jajkiem i szczyptą soli, dokładnie rozgniatamy praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Twaróg łączymy z jagodami i mieszamy. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mąkę orkiszową (stopniowo), by ciasto nie kleiło się do rąk i było zwarte. Przekładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką i szybko zagniatamy na miękkie ciasto. Otrzymaną kulę dzielimy na 4-8 części i z każdej z nich formujemy wałek o średnicy ok. 2 cm, który tniemy na ukośne kluseczki o grubości 1-2 cm. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku, dodajemy kluski i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Skyry łączymy. Wyławiamy łyżką cedzakową* i podajemy z wymieszanymi skyrami i owocami.
* by kluski nie skleiły się na talerzu, można wysmarować je masłem
Smacznego!

Na Thermomix „Jagodowe kluski leniwe”
1. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę.
2. Do TM wkładamy oczyszczone jagody, miksujemy 12 s/obr. 5. Jagody zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, miksujemy ponownie 12 s/obr. 5.
3. Dodajemy twaróg, jajko, skrobię, mąkę, sól i erytrol, mieszamy 45 s/obr. 3. Sprawdzamy konsystencję, jeśli ciasto bardzo się lepi, to dodajemy odrobinę mąki, mieszamy kolejne 6 s/obr. 3.
4. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4-8 części, formujemy wałki (Ø 2 cm), kroimy ukośnie na kawałki o grubości 1-2 cm.
5. Gotujemy we wrzącej wodzie ok. 3-4 min od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Skyry łączymy. Ugotowane kluski wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy z wymieszanymi skyrami i owocami.
* by kluski nie skleiły się na talerzu, można wysmarować je masłem
Smacznego!

Dodaj komentarz