Puszysty omlet z bobem

Będąc na See Bloggers – evencie organizowanym kiedyś w Gdyni, byłam uczestniczką warsztatów kulinarnych z szefami kuchni. To właśnie wtedy pierwszy raz spróbowałam omletu z bobem i od razu polubiłam ten smak. Tyle, że omlet ten nie był podawany jako propozycja śniadaniowa, ale jako towarzystwo do smażonej kaczki. Jeżeli lubicie bób, lubicie jajka, a w szczególności omlety to będziecie zachwyceni tym smakiem 🙂

Składniki:
– 100g bobu
– 3 jajka
– 50g ricotty lub śmietanki 30%
– sól, pieprz

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty od zagotowania, po czym studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Bób wraz z żółtkami blendujemy. Białko ubijamy na pianę. Do bobu dodajemy ricottę lub śmietanę, ubite białka, doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy wymieszaną masę, smażymy na małym ogniu. Po 3–4 minutach delikatnie przewracamy na drugą stronę. Smażymy przez mniej więcej 2 minuty.
Smacznego!

2 Replies to “Puszysty omlet z bobem”

  1. Bardzo lubię bób i omlety, więc przepis do wypróbowania. 🙂

  2. Omlet z bobem?! Choć w życiu o nim nie słyszałam, to z wielką chęcią go spróbuję, bo ja również jestem fanką bobu, a omletami też nie gardzę:D

Dodaj komentarz