Sałatka z kaszą bulgur i pieczonym kurczakiem FIT

Dawno nie wstawiałam żadnej sałatki, więc to najwyższy czas na publikację. Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prostą, szybką i pożywną sałatkę, która świetnie sprawdzi się na obiad, czy do lunchboxa do szkoły lub pracy. Nie zawiera dużej ilości składników, a jedyne, co musimy zrobić to upiec kurczaka i ugotować kaszę. Jeżeli nie posiadacie w domu kaszy bulgur, śmiało możecie użyć kaszy pęczak, jaglanej, gryczanej, czy komosy ryżowej. Koniecznie jej spróbujcie!
Przepis na 6-8 porcji.

Składniki:
– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 1 puszka kukurydzy
– 200g kaszy bulgur
– 100g rukoli
– 10 pomidorków cherry
– 3 łyżki ziaren słonecznika
Składniki na sos:
– 150g skyru naturalnego
– 1 łyżeczka majonezu
– 1/2 łyżeczki koperku suszonego lub pół pęczka świeżego
– 1/2 łyżeczki lubczyku suszonego
– sól czosnkowa, pieprz

Piersi z kurczaka posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (np. oregano, tymiankiem lub rozmarynem). Kurczaka układamy na naoliwionej blaszce do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 220 stopni, pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu kurczaka studzimy i kroimy w kostkę lub szarpiemy za pomocą dwóch widelców. W międzyczasie kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie studzimy. W dużej misce umieszczamy mięso, odcedzoną kukurydzę, kaszę, rukolę, pokrojone w ćwiartki lub połówki pomidorki oraz podprażone na suchej patelni ziarna słonecznika. W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos i łączymy ze składnikami sałatki.
Smacznego!

Dodaj komentarz