Wakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam wersję proteinową – możecie wykorzystać białko o dowolnym smaku wraz z dodatkiem „śmietany” z ricotty. Przyznam Wam szczerze, że nie ma dnia, żeby u mnie w lodówce nie było ricotty. Kiedy się kończy od razu muszę zrobić zapasy. Uwielbiam jej smak na porannej kanapce, w obiedzie jako dodatek do pizzy, makaronu, czy jako podstawa deseru. Jeżeli jeszcze jej nie znacie, koniecznie to nadróbcie! Z przepisu wychodzi 10 małych gofrów (takich jak na zdjęciu) lub 5 dużych „pełnowymiarowych”. Przy podziale na 5, jeden duży gofr ze śmietaną to około 276kcal, B: 13g, T: 11,8g, W: 29,6g.
Składniki na gofry:
– 220ml mleka
– 150g mąki orkiszowej/żytniej/pszennej
– 30g odżywki białkowej (u mnie mix banana z kakao https://hempking.eu/pl/bialko-konopne/)
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżka erytrolu
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na „śmietanę”:
– 200g ricotty
– 1 banan
Dodatkowo: ulubione owoce
Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Gofrownicę rozgrzewamy i ewentualnie natłuszczamy. Ciasto nakładamy chochelką i pieczemy przez 7 minut, aż się zarumienią i nabiorą chrupkości. Ricottę blendujemy na „śmietanę” wraz z bananem. Podajemy ze „śmietaną” i owocami.
Smacznego!
To kolejne smakowite gofry <3
Dawno nie robiłam gofrów. Z chęcią wypróbuję przepis.
Ale apetyczne! Z resztą jak każde gofry z Twojego bloga. 🙂
Gofry wyglądają pysznie. Pozdrawiam
Takich ciekawych gofrów to jeszcze nie jadłam 😉 Świetny pomysł!
Są pyszne! Gofry posmakowały również moim dzieciom. 🙂
Prezentują się bardzo apetycznie Z chęcią spróbuję.