Halloween już za tydzień! Organizujecie taką imprezę, wybieracie się do znajomych, a może nie lubicie tego typu imprez? Uważam, że każda okazja jest dobra, by spotkać się ze znajomymi. Tyczy się to i dzieci i dorosłych. Dlatego też, chciałabym zaproponować Wam pomysł na Halloween’owe przekąski. Nie kupujcie słodyczy, zróbcie je sami w domu! 🙂 Na moim blogu znajdziecie wiele ciekawych propozycji na ten dzień, może znajdziecie coś, co przypadnie Wam do gustu? 🙂
– koktajl Frankenstein
– bezowe kości
– trufle dyniowo-orzechowe z kokosem
– gryczane brownie z cukinii (bezglutenowe i wegańskie)
– kabanosy w cieście francuskim
– Pumpkin Spice Chia Pudding
– mumie z ciasta fracuskiego
– ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym
1. Mini papryki z oczami
– małe papryczki
– majonez
– ziarna czarnego pieprzu, czarnego sezamu, czarnuszki
Przy pomocy np. dużej strzykawki wyciskamy majonez tworząc oczy. Na majonez układamy pieprz, sezam lub czarnuszkę.
2. Mandarynkowe dynie
– mandarynki
– seler naciowy
Mandarynki obieramy. Seler naciowy kroimy w cienkie słupki i wbijamy w mandarynki.
3. Oczy z melona
– czekolada mleczna
– melon/arbuz
Przy pomocy łyżki do wykrawania kulek wykrawamy z miąższu melona kulki. Czekoladę kroimy w drobną kostkę i wbijamy po jednej w każdą kulkę.
4. Oczy z winogron
– winogrona
– czekolada mleczna
– czekolada biała
*opcjonalnie: małe pianki + czekoladowy pisak do ciastek
Winogrona kroimy na połówki lub podcinamy końcówkę tak, by winogrono stało stabilnie na desce. Czekolady roztapiamy osobno w kąpieli wodnej. Każde winogrono moczymy w mlecznej czekoladzie i na parę minut wkładamy do lodówki. Następnie moczymy w białej czekoladzie i ponownie wkładamy do lodówki na parę minut lub na białą czekoladę naklejamy przekrojoną na pół małą piankę i za pomocą czekoladowego pisaka rysujemy źrenice oczu.
5. Gruszki mumie
– gruszki
– biała czekolada
– czekoladowy pisak do ciastek
*opcjonalnie: mini beziki
Gruszki kroimy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przy pomocy łyżeczki, oblewamy gruszki czekoladą. Za pomocą białej czekolady tworzymy oczy (lub na czekoladę doklejamy mini beziki) i pisakiem rysujemy źrenice oczu.
6. Usta z zębami
– jabłka
– migdały blanszowane
Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki. Za pomocą noża wycinamy wewnątrz rynienkę, w której umieszczamy przekrojone na pół migdały.
7. Miotły wiedźmy
– paluszki solone
– ser w plastrach
– odrobina majonezu
*opcjonalnie: cienki szczypiorek
Plaster ser kroimy na 4 części. Każdą z części nacinamy za pomocą noża tworząc włosie miotły. Nienacięty fragment sera delikatnie smarujemy majonezem i owijamy nim każdy z paluszków. Opcjonalnie możemy obwiązać miotły szczypiorkiem.
8. Kości z paluszków
– paluszki solone
– mini pianki
– biała czekolada
Paluszki łamiemy na 2 lub 3 części. Na oba końce paluszków nabijamy po jednej piance i zatapiamy w roztopionej w kąpieli wodnej białej czekoladzie. Chwilę schładzamy w lodówce i wykładamy na deskę.
9. Duchy z pianki
– pianki
– czekoladowy pisak do ciastek lub roztopiona czekolada mleczna
Na piankach za pomocą czekolady lub pisaka rysujemy minki ducha.
10. Frankenstein z kiwi
– kiwi
– czekoladowy pisak do ciastek – biały i ciemny (lub roztopiona czekolada mleczna i biała)
Kiwi nacinamy tak, by stworzyć czuprynę i obieramy od miejsca odcięcia. Za pomocą pisaków lub czekolady tworzymy oczy i blizny.
Jakie słodkie ? Masz pomysły ?
Od razu wykorzystałam.Dzieciaki zachwycone.
Coś extra bravo za pomysły !!!!