Pumpkin Spice Chia Pudding – dyniowy deser chia

Dzisiaj stuknęły trzy lata mojego związku z Arturkiem. Jestem bardzo szczęśliwa i pełna miłości! Z samego rana pozytywnie mnie zaskoczył i obudził z różami w rękach. Ten dzień nie może być zły! Ja za to mam w planach upichcić coś pysznego, mimo ogromu nauki do przyswojenia. W końcu takie dni nie zdarzają się często. Na co padnie? Jeszcze nie wiem, ale na pewno będzie słodkie i smaczne! Odliczałam już dni do wyjazdu do Poznania, teraz trzeba odliczać do świąt. Moi mili, pozostało już tylko 25 dni szkoły nie licząc weekendów, czy to nie brzmi świetnie? 🙂

Co powiecie na deser? Niestety już ostatni deser dyniowy w tym sezonie. Pumpkin Spice to bardzo popularna mieszanka przypraw, którą stosuje się do doprawiania kaw, koktajli, deserów, ciast itp. Składa się z imbiru lub goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu i czasem ziela angielskiego. Proporcje są różne, ale i tak moim zdaniem ich kompozycja jest idealna i świetnie smakuje z połączeniem dyni. W związku z tym chciałabym przedstawić Wam kolejny słoiczkowy deser z użyciem słynnej przyprawy i dyni. Przepis na 4 porcje.

Składniki pudding chia:
– 375ml mleka (sojowego)
200ml mleczka kokosowego
– 30g chia

Składniki na krem dyniowy:
– 200g puree z dyni Hokkaido*
– 125 ml mleka (sojowego)
– łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

* lepiej użyć odmiany Hokkaido, ona nadaje wyrazistości  i słodyczy, inne odmiany mogą być bardziej mdłe

W dużej misce łączymy składniki na pudding chia, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, by nasionka napęczniały. W drugiej miseczce łączymy składniki na krem dyniowy i również wstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły. Po tym czasie obie zawartości miseczek umieszczamy w słoiczkach warstwami, zaczynając od tej z nasionkami chia. Dekorujemy cynamonem i nasionami chia.
Smacznego!

 MJ.

8 Replies to “Pumpkin Spice Chia Pudding – dyniowy deser chia”

  1. lekki i jednocześnie pyszny deser!

  2. te dyniowe przepisy są bardzo inspirujące 🙂 A chia uwielbiam!

  3. mmm w sam raz na śniadanie we dwoje:) piękne zdjęcia!
    dużo uśmiech dla Ciebie i Artura – wszystkiego dobrego! :))

  4. 3 lata to już konkretny czas, gratuluję wytrzymałości :p

    Pyszny deserek, taki zimowo/jesienny :3

  5. 3 lata to piękny staż! Gratuluję i życzę Wam kolejnych lat 🙂
    A ten deser, czy muszą coś pisać? Jest CUDNY!

  6. Wygląda smacznie! 🙂

  7. Dziękuję kochana za piękne słowa i życzenia :)))

Dodaj komentarz