Nie ma to jak zapiekane naleśniki! Niby nic takiego, ale zapieczenie naleśników nadaje zwykłym, faszerowanym naleśnikom zupełnie innego wymiaru. Naleśniki są bardziej chrupiące, przechodzą smakiem zamieszczonego w nich farszu, a polanie ich dodatkowym sosem i posypanie startym serem sprawia, że stają się bardziej wykwintnym daniem. Ponadto pięknie prezentują się w brytfance i łatwiejsze jest ich porcjowanie. Śmiało możemy podawać połówki naleśników, jak i całe ruloniki. Połączenie sosu bolońskiego, beszamelowego i pomidorowego z naleśnikami gryczanymi nie może się nie udać, a więc jest to istna rozkosz dla naszych kubeczków smakowych, spróbujcie! Przepis na 7-8 naleśników.
Składniki na naleśniki gryczane:
– 300ml mleka (lub 200ml mleka + 100ml wody)
– 100g mąki gryczanej Incola
– 2 jajka
– 15g oleju
Składniki na sos boloński:
– 1 łyżka oliwy
– 1 cebula
– 3 łodygi selera naciowego
– 1 marchew
– 400g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 1 szklanka wina białego, wytrawnego
– 1 szklanki bulionu
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego
– 500g przecieru pomidorowego
– 1/2 łyżeczki oregano
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
– sól, pieprz
– 1 puszka groszku konserwowego
Składniki na sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki żytniej/owsianej/gryczanej Incola
– 300ml mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na sos pomidorowy:
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego + woda
– 1/4 łyżeczki czosnku suszonego lub 1 mały ząbek świeżego
– 1/2 łyżeczki oregano
– sól, pieprz
Dodatkowo:
– ser Parmezan lub inny twardy ser
Naleśniki przygotowujemy według przepisu TUTAJ.
SOS BOLOGNESE: Seler naciowy i marchewkę drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku lub patelni na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy seler naciowy i marchewkę, obsmażamy. Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się je jak najbardziej rozdrobnić (gdy pierwsza część mięsa się zetnie, mieszamy ją z warzywami, przesuwamy na bok i dokładamy kolejną partię). Do podsmażonego mięsa wlewamy wino i zagotowujemy. Gorący bulion mieszamy z koncentratem i dolewamy do mięsa, zagotowujemy. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem oraz paprykami i oregano. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu około 20-30minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie zabieramy się za sos beszamelowy i pomidorowy. Na koniec dodajemy puszkę groszku i mieszamy.
SOS BESZAMELOWY: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Mleko wlewamy partiami, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i nie będzie grudek. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, doprawiamy solą i gałką.
SOS POMIDOROWY: W miseczce umieszczamy koncentrat i stopniowo dolewamy wody ciągle mieszając, aż uzyska konsystencję przecieru. Doprawiamy czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
Brytfannę natłuszczamy. Na każdy naleśnik układamy sos boloński i po 2-3 łyżeczki sosu beszamelowego, zawijamy w rulonik i układamy w brytfance. Tak samo postępujemy z kolejnymi naleśnikami. Gdy wypełnimy całą brytfankę, wszystkie naleśniki oblewamy sosem pomidorowym. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach, następnie posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 5 minut. Podajemy ze startym serem i z listkami bazylii.
Smacznego!
Uwielbiam naleśniki w każdej wersji, a takie zapieczone rzeczywiście smakują wyjątkowo smacznie 🙂
pyszny farsz! naleśniki wyglądają pysznie:)